Jak upiec ciabattę?

Jak upiec ciabattę?

Ciabatta to płaska bułka o prostokątny kształcie, która pochodzi z Włoch. Odpowiednio upieczona ciabatta powinna mieć chrupiącą skórkę oraz sprężysty środek. Nadaje się ona wyśmienicie jako dodatek do lekkich sałatek i past warzywnych.

Przygotowywanie zaczynu

Aby przygotować zaczyn potrzebujemy 7 g świeżych drożdży, 170 g mąki pszennej chlebowej, 3 łyżki letniej wody i 180 ml letniej wody.

Pierwszym etapem rozrabiania zaczynu jest rozpuszczenie drożdży w 3 łyżkach letniej wody. Następnie, mąkę przesiewamy do naczynia, dodajemy do niej rozpuszczone drożdże, wlewamy letnią wodę i dokładnie mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy.

Naczynie z gotowym ciastem przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.

Przygotowywanie ciasta na ciabattę

Do przygotowania ciasta na ciabattę potrzebujemy 7g świeżych drożdży, 2 łyżki mleka, 180 ml wody, 330 g mąki pszennej chlebowej, 2 łyżki oliwy i 1,5 łyżeczki soli.

W misce mieszamy drożdże z letnim mlekiem, które dodajemy do zaczynu razem z wodą i oliwą. Całość dokładnie miksujmy. Następnie, stopniowo dodajemy mąkę i sól, cały czas miksując. Miksowanie kończymy, gdy ciasto będzie sprężyste. Przykrywamy je ręcznikiem i odkładamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. Blachy opruszamy mąką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i formujemy 2 prostokątne bochenki o grubości około 3 cm. Posypujemy je mąką, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odkładamy na bok do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie, układamy je na blasze i wkładamy do piekarnika na 30 minut.

Zestaw noży kuchnnych CountryNa zdjęciu: Nóż do chleba z linii Country


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności