Składniki:
- 10 płatów makaronu do lasagne (najlepiej użyć takiego makaronu, którego nie musimy wcześniej gotować)
- 400 g passaty pomidorowej
- 4 pomidory
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 250 g mięsa wieprzowego
- Pół szklanki startego parmezanu
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka masła (do posmarowania naczynia żaroodpornego)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 szczypty cukru
- Oregano
- Bazylia
- Rozmaryn
- Sól i pieprz
Jak zrobić lasagne?
Ścianki naczynia żaroodpornego posmaruj masłem (lasagne możesz również przygotować w brytfannie GRANITEX).
Na zdjęciu: Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
Umyte, obrane pomidory pokrój w kostkę.
Obierz cebulę oraz czosnek i drobno posiekaj.
Na dużej patelni np. MONOLIT rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż cebulę z czosnkiem, a gdy będą już miękkie, dodaj do nich mięso mielone.
Na zdjęciu: Patelnia MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną
Następnie, wlej na patelnię passatę pomidorową wraz z pokrojonymi pomidorami. Całość dokładnie wymieszaj. Do mieszania polecamy akcesoria NATUR, które nie porysują powłoki patelni.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Dopraw sos przyprawami: oregano, bazylią, rozmarynem, cukrem, solą i pieprzem.
Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
W rondlu przygotuj sos beszamelowy.
Jeśli wszystkie składniki do lasagne są już gotowe, możesz zacząć przekładać je do naczynia żaroodpornego.
Rozpocznij od odrobiny sosu beszamelowego na dnie naczynia. Ułóż na nim pierwszą warstwę, kolejno: makaron, sos pomidorowy, beszamelowy i tarty parmezan. Powtarzaj układanie warstw do skończenia się składników, przy czym ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy, który możesz posypać dodatkowo startym parmezanem.
Lasagne wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 30 minut. Gdy ser się roztopi i zarumieni, to znak, że danie jest już gotowe.