Jak zrobić lasagne?

Jak zrobić lasagne?

Składniki:

  • 10 płatów makaronu do lasagne (najlepiej użyć takiego makaronu, którego nie musimy wcześniej gotować)
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 4 pomidory
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g mięsa wieprzowego
  • Pół szklanki startego parmezanu
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka masła (do posmarowania naczynia żaroodpornego)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 szczypty cukru
  • Oregano
  • Bazylia
  • Rozmaryn
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Ścianki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem.

Pomidory myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.

Obieramy i szatkujemy czosnek oraz cebulę.

Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni.

Przesmażamy czosnek, cebulę oraz mięso wieprzowe.

Gdy całość się zarumieni, wlewamy passatę pomidrową i dodajemy pokroje pomidory. Dokładnie mieszamy.

Do sosu pomidorowego dodajemy oregano, bazylią, rozmaryn, cukier, sól oraz pieprz.

Parmezan trzemy na tarce o drobnych oczkach.

W rondelku przygotowujemy sos beszamelowy.

Gdy wszystkie składniki do naszej lasagne są gotowe, możemy zacząć dodawać je do naczynia żaroodpornego.

Pierwszą warstwą jest sos pomidorowy. Następnie układamy warstwę makaronu, później dodajemy sos beszamelowy, kolejną warstwę makaronu i powtarzamy przekładanie warstw, aż do skończenia się składników. Ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy, który posypujemy obficie potartym parmezanem.

Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C.

Wkładamy lasagne do piekarnika i pieczemy ją przez 30 minut.

Gdy ser się ładnie roztopi i zarumieni nasza lasagne jest gotowa.

Wskazówka:

Do przygotowania pysznej lasagne, polecamy brytfankę Granitex.

Brytfanna Granitex


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności