0

Jak zrobić lasagne?

Składniki:

  • 10 płatów makaronu do lasagne (najlepiej użyć takiego makaronu, którego nie musimy wcześniej gotować)
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 4 pomidory
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g mięsa wieprzowego
  • Pół szklanki startego parmezanu
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka masła (do posmarowania naczynia żaroodpornego)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 szczypty cukru
  • Oregano
  • Bazylia
  • Rozmaryn
  • Sól i pieprz

Jak zrobić lasagne?

Ścianki naczynia żaroodpornego posmaruj masłem (lasagne możesz również przygotować w brytfannie GRANITEX).

Jak zrobić lasagne? – Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX

Na zdjęciu: Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
 

Umyte, obrane pomidory pokrój w kostkę.

Obierz cebulę oraz czosnek i drobno posiekaj.

Na dużej patelni np. MONOLIT rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż cebulę z czosnkiem, a gdy będą już miękkie, dodaj do nich mięso mielone.

Jak zrobić lasagne? – Patelnia MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Następnie, wlej na patelnię passatę pomidorową wraz z pokrojonymi pomidorami. Całość dokładnie wymieszaj. Do mieszania polecamy akcesoria NATUR, które nie porysują powłoki patelni.

Jak zrobić lasagne? – Zestaw akcesoriów NATUR

Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
 

Dopraw sos przyprawami: oregano, bazylią, rozmarynem, cukrem, solą i pieprzem.

Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

rondlu przygotuj sos beszamelowy.

Jeśli wszystkie składniki do lasagne są już gotowe, możesz zacząć przekładać je do naczynia żaroodpornego.

Rozpocznij od odrobiny sosu beszamelowego na dnie naczynia. Ułóż na nim pierwszą warstwę, kolejno: makaron, sos pomidorowy, beszamelowy i tarty parmezan. Powtarzaj układanie warstw do skończenia się składników, przy czym ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy, który możesz posypać dodatkowo startym parmezanem.

Lasagne wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 30 minut. Gdy ser się roztopi i zarumieni, to znak, że danie jest już gotowe.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności