0

Kasza bulgur z warzywami i szpinakiem

Składniki:

  • 200 g świeżego szpinaku baby
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 duże pomidory
  • 1 por
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Olej rzepakowy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • Sól i pieprz do smaku

 

Jak przygotować kaszę bulgur z warzywami i szpinakiem?

Ugotuj kaszę bulgur zgodnie ze wskazówkami producenta na opakowaniu.

Opłucz szpinak i odsącz z niego nadmiar wody.

Umyj pozostałe warzywa.

Paprykę i pomidory pokrój w kostkę. Por oraz cebulę poszatkuj na drobne kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na głębokiej patelni np. Gerlach Granitex rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek i por. Gdy lekko się zarumienią, dodaj do nich pozostałe warzywa, dolej wodę i duś całość, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Kasza bulgur z warzywami i szpinakiem – Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Następnie dodaj na patelnię przecier pomidorowy oraz kaszę. Dopraw danie do smaku i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez ok. 8 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.

Kasza bulgur z warzywami i szpinakiem to idealne danie na wynos. Możesz je zabrać w pojemnikach SMART np. do pracy.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności