Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku baby
- 100 g kaszy bulgur
- 1 duża czerwona papryka
- 2 duże pomidory
- 1 por
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- Olej rzepakowy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować kaszę bulgur z warzywami i szpinakiem?
Ugotuj kaszę bulgur zgodnie ze wskazówkami producenta na opakowaniu.
Opłucz szpinak i odsącz z niego nadmiar wody.
Umyj pozostałe warzywa.
Paprykę i pomidory pokrój w kostkę. Por oraz cebulę poszatkuj na drobne kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na głębokiej patelni np. Gerlach Granitex rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek i por. Gdy lekko się zarumienią, dodaj do nich pozostałe warzywa, dolej wodę i duś całość, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Następnie dodaj na patelnię przecier pomidorowy oraz kaszę. Dopraw danie do smaku i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez ok. 8 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
Kasza bulgur z warzywami i szpinakiem to idealne danie na wynos. Możesz je zabrać w pojemnikach SMART np. do pracy.