Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku baby
- 100 g kaszy bulgur
- 1 duża czerwona papryka
- 2 duże pomidory
- 1 por
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- Olej rzepakowy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę bulgur gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy.
Paprykę płuczemy i kroimy w kostkę.
Pomidory obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę.
Por płuczemy pod zimną wodą i szatkujemy.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę, pora i czosnek.
Gdy cebula, por i czosnek się zarumienią dodajemy resztę warzyw, dolewamy trochę wody i dusimy całość, aż do uzyskania miękkości.
Następnie, do warzyw dodajemy przecier pomidorowy oraz kaszę, całość doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Danie gotujemy przez kolejne 8 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
Wskazówka:
Do wygodnego przygotowania powyższego dania polecamy patelnię głęboką Contrast Procoat.