Składniki:
- 800 g ciecierzycy w zalewie z puszki
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- Szczypiorek
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Następnie odcedzamy i odstawiamy na bok.
Cebulę i czosnek obieramy, nastęnie drobno kroimy.
Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy cebulkę, aż zmięknie oraz ładnie się zarumieni. Czosnek dodajemy pod sam koniec smażenia.
Szczypiorek myjemy pod bieżącą wodą i drobno kroimy.
Ciecierzycę dokładnie odcedzamy, następnie blendujemy. Dodajemy kaszę jaglaną, cebulę, szczypiorek, jajko, bułkę tartą, przyprawy i ponownie blendujemy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C z funkcją termoobiegu.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Następnie, nakładamy jedną łyżkę przygotowanej masy na dłoń i formujemy kotleciki.
Kotleciki kładziemy na blaszę.
Na sam koniec, za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy kotleciki z obu stron, aby niepotrzebnie nie wyschły w piekarniku.
Blachę z kotlecikami wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut, następnie obracamy kotleciki na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.
Wskazówka:
Do posmarowania kotlecików oliwą polecamy pędzelek silikonowy Natur.