Kotleciki z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Kotleciki z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Składniki:

  • 800 g ciecierzycy w zalewie z puszki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • Szczypiorek
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Następnie odcedzamy i odstawiamy na bok.

Cebulę i czosnek obieramy, nastęnie drobno kroimy

Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy cebulkę, aż zmięknie oraz ładnie się zarumieni. Czosnek dodajemy pod sam koniec smażenia.

Szczypiorek myjemy pod bieżącą wodą i drobno kroimy.

Ciecierzycę dokładnie odcedzamy, następnie blendujemy. Dodajemy kaszę jaglaną, cebulę, szczypiorek, jajko, przyprawy i ponownie blendujemy.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C z funkcją termoobiegu.

Blachę smarujemy oliwą.

Następnie, nakładamy jedną łyżkę masy na dłoń i formujemy kotleciki.

Każdy z kotletów obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na posmarowanej oliwą blasze.

Na sam koniec, za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy kotleciki z obu stron, aby niepotrzebnie nie wyschły w piekarniku.

Blachę z kotlecikami wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut, następnie obracamy kotleciki na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.

Wskazówka:

Do posmarowania kotlecików oliwą polecamy pędzelek silikonowy Natur.

Pędzel Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności