Składniki:
- 1 duży kalafior
- 3 łyżki bułki tartej + 2 łyżki do przygotowania panierki
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka poszatkowanego, świeżego koperku
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Na zdjęciu: Garnek NATUR 24 cm
Sposób przygotowania:
Obierz kalafior z liści, odkrój twarde części, podziel go na różyczki i opłucz pod bieżącą wodą w durszlaku.
Na zdjęciu: Zestaw noży kuchennych GRANITEX
Następnie umieść kalafior w dużym garnku, zalej go zimną wodą, dodaj sól i wymieszaj. Doprowadź zawartość naczynia do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez 15 minut.
Na zdjęciu: Garnek GRANITEX 24 cm
Po tym czasie zdejmij kalafior z ognia, odcedź go i odstaw do wystygnięcia na ok. 20 minut.
Aby rozdrobnić kalafior, użyj blendera. Masę kalafiorową przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem, dodaj bułkę tartą, jajka, koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Przygotuj blachę i ułóż na niej papier do pieczenia.
Za pomocą łyżki stołowej formuj na dłoni kotleciki. Obtocz je w bułce tartej, a następnie poukładaj na blaszce, zachowując odstępy.
Każdy z kotletów posmaruj olejem (możesz do tego wykorzystać pędzel silikonowy Gerlach).
Na zdjęciu: Pędzelek silikonowy kuchenny NATUR
Blachę z kotletami włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie przewróć je na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut.
Gdy kotlety będą zarumienione po obu stronach, wyjmij je z piekarnika.
Na zdjęciu: Zestaw sztućców 24szt. połysk DECO
Danie podawaj z lekką sałatką, kaszą lub purée ziemniaczanym.