Kotleciki z kalafiora

Kotleciki z kalafiora

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 3 łyżki bułki tartej + 2 łyżki do przygotowania panierki
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka poszatkowanego, świeżego koperku
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Obieramy kalafiora z liści, odkrawamy twarde części, dzielimy na różyczki z nóżkami i płuczemy pod bieżącą wodą w durszlaku.

W dużym garnku umieszczamy kalafiora i zalewamy go zimną wodą. Dodajemy sól i mieszamy. Wodę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy płomień i gotujemy przez 15 minut.

Odcedzamy i odstawiamy na 20 minut na bok, aby przestygł.

Za pomocą blendera rozdrabniamy kalafiora.

Masę z kalafiora przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy bułkę tartą, jajka, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.

Kładziemy papier do pieczenia na blasze.

Wybieramy jedną porcję masy z kalafiora za pomocą łyżki stołowej i formujemy na dłoni kotleciki.

Obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy w odstępach na blasze.

Każdy z kotlecików smarujemy z obu stron olejem za pomocą pędzelka silikonowego.

Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Po 15 minutach przewracamy kotleciki na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.

Gdy kotleciki się zarumienią z obu stron, wyciągamy je z piekarnika i podajemy z lekką sałatką oraz kaszą lub puree ziemniaczanym.

Wskazówka:

Do przygotowania kotlecików z kalafiora polecamy pędzelek silikonowy Natur.

Pędzel silikonowy Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności