Krewetki w pomidorowym sosie chilli z mleczkiem kokosowym

Krewetki w pomidorowym sosie chilli z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • ok. 25-30 dużych krewetek
  • passata pomidorowa 100 ml
  • mleczko kokosowe 200 ml
  • pół papryczki chilli
  • jedna średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • 2 torebki ryżu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na początku rozmrażamy krewetki, obieramy je, oraz siekamy cebulę i czosnek.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy cebulę i rumienimy ją na złoty kolor, następnie przesmażamy chilli z czosnkiem i dodajemy krewetki.

Zalewamy całość mleczkiem kokosowym oraz passatą pomidorową. Sos gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.

Doprawiamy potrawę do smaku solą oraz pieprzem.

W garnku gotujemy ryż i gdy trochę przestygnie, nakładamy na talerz i polewamy sosem.

Wskazówki:

Odpowiednią patelnią do przygotowania dania będzie patelnia o rozmiarze 28 cm, która pozwoli na wygodne mieszanie wszystkich składników.

Sprawdź patelnię z linii Granitex, która dostępna jest w powyższym rozmiarze.

Patelnia GranitexNa zdjęciu: patelnia Granitex


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności