Składniki:
- ok. 25-30 dużych krewetek
- passata pomidorowa 100 ml
- mleczko kokosowe 200 ml
- pół papryczki chilli
- jedna średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- 2 torebki ryżu
- sól, pieprz do smaku
Na zdjęciu: Zestaw garnków 6 el. PRIME
Jak przygotować krewetki w pomidorowym sosie chilli z mleczkiem kokosowym?
Rozpocznij od ryżu – ugotuj go i ostudź.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 15 el. SIMPLE
Oczyść krewetki, a następnie obierz cebulę oraz czosnek i posiekaj oba składniki.
Na dużej patelni (np. Granitex o średnicy 28 cm) rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę i podsmażaj ją do momentu, aż lekko się zarumieni. Następnie dołóż do niej chilli, czosnek oraz krewetki.
Na zdjęciu: Patelnia GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Zalej całość mlekiem kokosowym i passatą pomidorową. Gotuj danie na małym ogniu przez ok. 10 minut. Na koniec dopraw je solą i pieprzem do smaku.
Krewetki w pomidorowym sosie chilli z mleczkiem kokosowym podawaj na ryżu.