0

Łopatka wieprzowa w ziołach z szynką parmeńską

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej 
  • świeża bazylia, mięta, pietruszka i szczypiorek (mały pęczek)
  • 3 ząbki czosnku
  • mały świeży imbir 
  • 50 g szynki parmeńskiej (3-4 plastry)
  • 50 ml oliwy z oliwek (zamiennie olej rzepakowy) 
  • 300 ml białego, wytrawnego wina
  • łyżeczka cukru 
  • 3 cebule białe
  • Sól i pieprz

Łopatka wieprzowa w ziołach z szynką parmeńską

Jak przygotować łopatkę wieprzową w ziołach z szynką parmeńską?

Świeże zioła posiekaj drobno na deseczce, używając tasaka Natur. Czosnek i imbir posiekaj i wymieszaj z kilkoma kroplami oliwy oraz świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli. Obtocz mięso w ziołach, a następnie odstaw je na 3 godziny do lodówki. 

Łopatka wieprzowa w ziołach z szynką parmeńską

Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
 

Następnie wyjmij mięso, oczyść je z ziół i odstaw do pojemnika. Pokrój w paseczki szynkę parmeńską i wymieszaj z przygotowaną wcześniej mieszanką ziół. Łopatkę lekko posól i popieprz, a następnie natnij ją, tworząc głęboką sakiewkę (tzw. miejsce na farsz). Do środka włóż mieszankę ziół i szynki, wypełniając przestrzeń w całości. Na koniec przygotowania dania do smażenia wykorzystaj połówkę cytryny, aby skropić mięso i posyp je szczyptą płatków chili.

Łopatka wieprzowa w ziołach z szynką parmeńską

Rozgrzej brytfannę Gerlach i dodaj do niej oliwę. Łopatkę obsmaż na złoto z każdej strony. Następnie zalej ją 200 ml wina i redukuj je przez ok. 3 minuty. Gdy to zrobisz, dolej 500 ml wody bądź bulionu warzywnego. Do mieszanki dodaj łyżkę cukru oraz dwie cebule pokrojone w ćwiartki.

Łopatka wieprzowa w ziołach z szynką parmeńską – Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX

Na zdjęciu: Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
 

Duś mięso pod przykryciem. W trakcie staraj się nie otwierać brytfanny. Pozostałą część wina i wody dodaj poprzez specjalnie przeznaczony do tego aromatyzer, który umożliwia uzupełnianie płynów w trakcie duszenia. Dzięki temu sprawisz, że mięso będzie soczyste i miękkie, ponieważ ograniczysz bezpośredni dostęp do świeżego powietrza. Proces duszenia powinien zająć ok. 90 minut na wolnym ogniu.

Potrawę możesz podać z ryżem bądź kaszą gryczaną z dodatkiem szpinaku i pomidorków koktajlowych.

Łopatka wieprzowa w ziołach z szynką parmeńską

 

Autor Przepisu:
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności