0

Makaron z wędzonym łososiem i szparagami

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
  • Kilka szparagów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 250 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka serka Mascarpone
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Sól, pieprz

Jak przygotować makaron z wędzonym łososiem i szparagami?

Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, a następnie odcedź. Do gotowania polecamy m.in. garnki Gerlach MODEL z dwoma rodzajami sitek w pokrywkach, które ułatwiają odcedzanie.

Makaron z wędzonym łososiem i szparagami – Zestaw garnków 10 el. MODEL

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
 

Przygotuj szparagi, odcinając białą część łodygi. Dokładnie je umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy już będą gotowe, wyjmij je z garnka i pokrój na mniejsze kawałki.

Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.

Rozgrzej patelnię np. Gerlach MONOLIT, a następnie na oleju podsmaż cebulę. Kiedy już zmięknie, dodaj masło, kawałki wędzonego łososia, sól oraz pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i smaż przez 2 minuty.

Makaron z wędzonym łososiem i szparagami – Patelnia MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Do garnka z makaronem wlej śmietanę, sok z cytryny i dodaj szparagi, serek Mascarpone, a także zawartość patelni. Umieszczone w naczyniu składniki gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Po tym czasie makaron z wędzonym łososiem i szparagami przełóż na talerze i podawaj na ciepło.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności