Składniki:
- 200 g makaronu penne
- Kilka ugotowanych szparag
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 250 g wędzonego łososia
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżka serka Mascarpone
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Odcedzamy.
Kroimy gotowane szparagi.
Obieramy cebulę i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, aż zmięknie.
Dodajemy masło, pokrojonego łososia, sól, pieprz. Całość mieszamy i gotujemy przez 2 minuty.
Następnie, do garnka z makaronem wlewamy śmietankę, dodajemy pokrojone szparagi, sok z cytryny, serek Mascarpone oraz zawartość z patelni. Całość gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
Wskazówka:
Do przygotowania makronu z wędzonym łososiem polecamy patelnię Granitex.