Chłodnik ogórkowy jest odświeżającym i lekkim daniem. Idealnie sprawdzi się na upalny dzień. Przygotujesz go na bazie jogurtu naturalnego. W tym przepisie znajdziesz jajka, które należy ugotować na twardo. Aby to zrobić, przyda Ci się wygodny, niewielki garnek lub rondel.
Co jest potrzebne na chłodnik ogórkowy?
- 5 ogórków gruntowych
- 600 g jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- Koperek
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
Jak przygotować chłodnik ogórkowy?
W pierwszej kolejności zajmij się ogórkami. Umyj je, osusz, a następnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce z ogórkami zapewne zgromadzi się woda – odlej jej nadmiar. Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój na ćwiartki.
Jajka na twardo potrzebują 8-10 minut gotowania. Po tym czasie należy wylać wrzątek z garnka i zalać jajka zimną wodą, aby je schłodzić.
Kilka gałązek koperku zostaw do dekoracji, a resztę drobno posiekaj. Do startych ogórków dodaj jogurt naturalny, czosnek przeciśnięty przez wyciskacz, pokrojony koperek. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw je do smaku solą oraz pieprzem. Gdy chłodnik jest już gotowy, przelej go na talerz i udekoruj ćwiartkami jajka oraz koperkiem. Smacznego!
Jak zapakować zupę na lunch do pracy?
Zupę na lunch do pracy możesz zapakować do szczelnego pojemnika lub słoika. Warto zwrócić uwagę, czy naczynie ma dodatkową uszczelkę i czy nadaje się do kontaktu z żywnością. Staraj się transportować pojemnik tak, aby zakrętka znajdowała się u góry. Dzięki temu minimalizujesz ryzyko wylania się płynu.
Czy do czosnku jest potrzebny wyciskacz?
Nie, nie potrzebujesz wyciskacza do przygotowania czosnku. Będzie to jednak zdecydowanie szybsze. Jeśli go nie posiadasz i nie masz możliwości, aby go nabyć wcześniej, użyj noża szefa kuchni i dokładnie posiekaj ząbki.
Jak jeszcze można doprawić chłodnik ogórkowy?
Do chłodnika ogórkowego możesz dodać również odrobinę świeżej mięty, która nada mu wyjątkowego smaku i aromatu. Dobrze sprawdzi się również odrobina papryki wędzonej, lub bazylii. Eksperymentuj z przyprawami, aby stworzyć niepowtarzalne dania.