Ciabatta z serem halloumi jest pyszna niezależnie od pory dnia. Sprawdzi się na obiad, ale będzie również pyszną kolacją. Wykorzystaj do niej pyszny, cypryjski ser. Aby go przygotować, przyda Ci się wygodna patelnia grillowa.
Co jest potrzebne na ciabattę z serem Halloumi?
- 1 bułka ciabatta
- 1 ser halloumi
- 4 plasterki pomidora
- 4 plasterki obranego ogórka
- 4 plasterki papryki
- 1 garść roszponki
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- ½ łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz
Jak zrobić ciabattę z serem halloumi?
Napatelni grillowej NATUR podsmaż ser halloumi – po kilka minut na każdej stronie. Gdy będzie już gotowy, zdejmij go z patelni i przekrój na pół. Roszponkę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Ciabattę przekrój na pół i umieść w tosterze lub na grillu.
Przygotuj sos. Wymieszaj jogurt grecki z majonezem. Dodaj do nich czosnek przeciśnięty przez praskę (polecamy wyciskacz do czosnku Gerlach SOLID). Każdą z połówek bułki posmaruj sosem, ułóż na niej ser, roszponkę, plastry ogórka, paprykę oraz pomidora. Ciabatta z serem halloumi gotowa! Smacznego!
Czym jest ser halloumi?
Ser halloumi pochodzi z Cypru. Wytwarza się go z owczego mleka lub z mieszanki (mleko owcze, kozie, krowie). Może być przygotowywany z dodatkiem mięty. Zawiera co najmniej 43% tłuszczu.
Jakie są właściwości odżywcze sera halloumi?
W 100 g sera znajdziesz 313 kcal. Zawiera on tylko 2 g węglowodanów, 20 g białka oraz 25 g tłuszczów. Jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, magnez, czy potas.
Czym jest ciabatta?
Ciabatta to włoski, biały chleb (bułka) wyrabiany na cieście drożdżowym. Jest wydłużony, szeroki, ale płaski. Jest produkowany od lat 80. XX wieku.