Ciasteczkowy sernik jest naprawdę smacznym deserem, który zachwyci Twoich gości. Aby go przygotować, przydadzą Ci się wygodne formy silikonowe, od których masa będzie dobrze odchodzić, dzięki czemu bez problemu przełożysz go na docelową paterę.
Co jest potrzebne na ciasteczkowy sernik?
Spód
- 2 paczki ciasteczek typu Oreo (5 ciastek zostawić do dekoracji)
- 50 g masła
Ciasto
- 500 g twarogu z wiaderka
- 200 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- Pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego
Dekoracja
- 5 ciasteczek typu Oreo
- 200 ml śmietany kremówki
Jak przygotować ciasteczkowy sernik?
To nie jest wcale trudne w przygotowaniu ciasto. Przeczytaj jednak najpierw cały przepis w całości, a następnie wykonuj go krok po kroku.
Przygotuj spód na sernik
Rozpocznij od przygotowania spodu z ciasteczek. Usuń z nich nadzienie i umieść w blenderze. Zblenduj je tak, aby były drobno pokruszone. Na spód będziesz potrzebować ok. 150 g skruszonych ciastek (pozostałe zostaną użyte do dekoracji).
Rozpuść masło w rondelku i wlej je do rozkruszonych ciastek. Dokładnie wymieszaj ze sobą oba składniki.
Wyłóż formę brązowym papierem do pieczenia. Do tego wypieku polecamy silikonowe formy Gerlach SMART np. tortownicę o średnicy 23 cm. Ułóż na niej masę, która powstała z ciastek i przyciśnij ją mocno do spodu. Następnie wstaw formę do lodówki.
Stwórz masę serową
Jajka roztrzep trzepaczką do jajek (np. trzepaczką Gerlach NATUR) lub użyj miksera. Stopniowo dodawaj do nich twaróg, a później resztę składników – śmietanę, ekstrakt wanilinowy oraz cukier. Zmiksuj całość na gładką masę.
Wyjmij tortownicę z lodówki i na spód z ciasteczek wylej masę serową. Rozprowadź ją równomiernie na całej powierzchni. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni i włóż do niego ciasto na 60 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i wystudź, zanim przystąpisz do dekorowania.
Udekoruj sernik ciasteczkowy
Powierzchnię sernika udekoruj równomiernie pokruszonymi ciastkami. Ubij śmietanę kremówkę na sztywny krem. Przełóż ją do rękawa cukierniczego lub specjalnej szprycy i udekoruj wedle uznania, np. tworząc na powierzchni niewielkie kwiatki.
Na środku umieść jeszcze kilka całych ciasteczek. Sernik przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje schłodzony. Możesz go podać, korzystając z zastawy Gerlach – polecamy widelczyki do ciasta np. z linii CELESTIA.
Czy sernik trzeba przechowywać w lodówce?
Z powodu wykorzystanych składników, sernik najlepiej przechowywać w lodówce. Jeśli jednak nie jest bardzo gorąco, bez obaw możesz umieścić go na stole. Jeśli jednak organizujesz wydarzenie outdoorowe ustaw go w cieniu.
Z jakiej okazji przygotować ciasteczkowy sernik?
Ciasteczkowy sernik możesz przygotować na każdą okazję. Szczególnie dobrze sprawdzi się jednak jako dodatkowe ciasto na urodziny dzieci. Warto przygotować go też na święta, jako nowoczesna wersja tradycyjnie podawanego sernika.
Jakiej śmietany kremówki użyć?
Użyj śmietany 30 lub 36%. Pamiętaj, że śmietana 30% jest rzadsza i może ubijać się nieco dłużej, niż śmietana 36%. Obydwie jednak sprawdzą się w przypadku tego przepisu.