Patelnia NATUR 20 cm z powłoką ceramiczną
Corque madame to pyszna, zapiekana kanapka podawana z jajkiem sadzonym. To doskonały pomysł na pożywne śniadanie lub kolacje, podawane na ciepło. Do przygotowania tego dania przyda Ci się patelnia, na której przygotujesz sos beszamelowy. Przepis został stworzony we współpracy z Pracownią Smaku.
Co jest potrzebne na Croque madame?
- 8 kromek dobrego chleba na zakwasie
- 4 jajka
- 8 łyżek musztardy dijon
- 150 g sera gruyere
- 200 g prosciutto cotto
- 2 łyżki masła
- 1/2 dużego pęczka drobnego szczypiorku
Beszamel:
- 50 g masła
- 40 g mąki
- 500 ml mleka
- Gałka muszkatołowa
- Sól i pieprz
- 50 g sera gruyere
Jak zrobić Croque madame?
Na patelni rozpuść masło. Dodaj do niego mąkę, wymieszaj i podsmażaj przez ok. 2 minuty. Mleko podgrzej i dodawaj je partiami do zasmażki, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Możesz wykorzystać do tego trzepaczkę z silikonowymi końcami. Dopraw beszamel pieprzem, solą i startą gałkę muszkatołową do smaku. Na końcu dodaj starty ser gruyere.
Kromki chleba posmaruj z jednej strony masłem i właśnie na niej zarumień je na patelni. Ser zetrzyj na grubszych oczkach tarki. Każdą kromkę z suchej strony posmaruj musztardą dijon. Na jednej z kromek ułóż szynkę, posmaruj ją beszamelem i posyp częścią sera. Przykryj drugą kromką i obficie nałóż na nią beszamel, na niego dodając resztę sera. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 8–10 minut, aż do zarumienienia się.
W tym czasie posiekaj drobno szczypiorek i smaż jajko sadzone tak, aby żółtko wciąż było płynne. Układaj jajko na zapieczonej kanapce, posypując szczypiorkiem. Smacznego!
Dlaczego Croque Madame jest uznawana za klasyk francuskiej kuchni?
Croque Madame, podobnie jak jej druga wersja Croque Monsieur, wywodzi się z francuskich bistr i kawiarenek z początku XX wieku. Jej prostota, połączenie chrupiącego pieczywa, kremowego beszamelu i jajka, uczyniły ją symbolem szybkich, a jednocześnie wykwintnych posiłków serwowanych na ciepło.
Czym różni się Croque Madame od Croque Monsieur?
Główna różnica to jajko sadzone, które wieńczy Croque Madame, przypominając kształtem kapelusz damy. Croque Monsieur to natomiast prostsza wersja tej kanapki, bez dodatku jajka, ale równie smaczna i popularna.
Jakie pieczywo najlepiej sprawdzi się w Croque Madame?
Najlepsze będzie pieczywo na zakwasie – chrupiące z wierzchu, ale o miękkim wnętrzu. Alternatywnie można użyć brioche, lub klasycznego chleba tostowego, jednakże w ten sposób nie uzyskasz pełni oryginalnego smaku, jakie ma tradycyjnie kanapka Croque Madame.
We współpracy z:
Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Marlena Starzec
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach