Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART
CzekoBento to pomysł Oli Tatki na pyszny, jednoporcjowy deser, który doskonale sprawdzi się na te dni, w które chcesz sprawić komuś szczególną przyjemność. Będzie idealny jako np. niespodzianka z okazji urodzin. Do jego przygotowania przyda Ci się wygodna foremka do pieczenia.
Co jest potrzebne na czekoBento?
Ciasto czekoladowe:
- 200 g mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 100 ml oleju
- 100 ml wody gazowanej
- 150 g cukru drobnego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 ml mleka
- 1 łyżka masła
Krem:
- 500 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 g białej czekolady
Dodatkowo:
- ulubiona frużelina/dżem
- ulubione owoce
Jak przygotować czekoBento?
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj do połączenia się. Następnie blaszkę posmaruj masłem i piecz ją w 180°C w trybie góra-dół przez ok. 35-40 minut. Możesz sprawdzić ciasto patyczkiem – powinien być suchy. Ciasto możesz przygotować nawet dzień wcześniej!
Następnie przygotuj krem. Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubij. Dodaj do niego rozpuszczoną białą czekoladę (schłodzoną!) i wymieszaj całość aż do całkowitego połączenia się. Krem schładzaj w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Z wystudzonego ciasta wykrój kółko i przekrój je na poł, tworząc dwa blaty. Przełóż je kremem oraz frużeliną. Po przykryciu górnym blatem tynkuj boki. Ważne jest to, aby ten etap przeprowadzić za pomocą naprawdę dobrze schłodzonego kremu.
Po nałożeniu pierwszej warstwy tynku na kilka minut schowaj ciasto do lodówki. Powtórz proces dwukrotnie.
Udekoruj wierzch ciasta według uznania, np. możesz stworzyć ozdobne różyczki i dodać sezonowe owoce.
Dlaczego w przepisie na ciasto czekoladowe do CzekoBento używa się wody gazowanej?
Woda gazowana dodawana do ciasta czekoladowego pomaga uzyskać lżejszą i bardziej puszystą konsystencję. Bąbelki powietrza z wody gazowanej dodają ciastu lekkości, co sprawia, że jest bardziej delikatne i miękkie po upieczeniu.
Co sprawia, że mascarpone jest idealnym składnikiem kremów do ciast, np. do CzekoBento?
Mascarpone jest idealnym składnikiem kremu ze względu na swoją kremową konsystencję i delikatny smak. Doskonale łączy się ze śmietanką i białą czekoladą, tworząc gładki i bogaty krem, który doskonale współgra z czekoladowym ciastem. Dodatkowo mascarpone dobrze utrzymuje strukturę kremu, co jest ważne przy tynkowaniu boków ciasta.
Jakie owoce możesz wybrać do dekoracji ciasta?
Do dekoracji CzekoBento możesz wykorzystać owoce sezonowe takie jak truskawki, maliny, borówki czy kiwi. Te owoce nie tylko dodają świeżości i koloru deserowi, ale także ich naturalna kwasowość doskonale kontrastuje ze słodkim kremem i czekoladowym ciastem, tworząc zrównoważony smak. Sezonowe owoce są również zazwyczaj bardziej aromatyczne i soczyste, co dodatkowo podnosi walory smakowe deseru.
Autor przepisu:
Ola Tatka
Ola Tatka — od zawsze chciała i kochała gotować: najpierw podpatrując rodziców, a następnie samodzielnie stawiając w kuchni pierwsze kroki. Testowała, próbowała i kreowała różne smaki. Kiedy goście zastanawiają się: „co jeszcze w tej kuchni robi?” - ona w tym czasie z uśmiechem podaje im kolejny deser. Jest twórczynią internetową, influencerką, autorką wielu ebooków kulinarnych, fotografką foodową. Według jej przepisów gotuje i piecze przynajmniej połowa Instagrama. W kuchni stawia na prostotę, bazowe smaki oraz dobrze znane połączenia, którym zawsze dodaje twistu nieoczywistym składnikiem.