Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Własnoręcznie przygotowane desery na walentynki to doskonały pomysł, aby umilić dzień wszystkim swoim bliskim, nie tylko sympatii. Co przygotować na 14 lutego? Poznaj nasze propozycje i zainspiruj się!
Walentynki – święto obecne w kulturze od lat
Choć Walentynki w Polsce zaczęły zyskiwać na popularności dopiero pod koniec lat 90. XX wieku, to święto z długą tradycją, której korzeni można się dopatrzyć już w starożytnym Rzymie, gdzie 13-15 lutego odbywało się święto Luperkalia, poświęcone Fanowi i związane z płodnością. Sama nazwa wzięła się od żyjącego w III wieku kapłana. Św. Walenty został aresztowany po tym, gdy wbrew zakazowi udzielał ślubów młodym legionistom.
Walentynki zaczęły kojarzyć się z miłością w XIV-wieku, kiedy to Geoffrey Chaucer w swoim poemacie uznał dzień 14 lutego za moment, w którym ptaki łączą się w pary. W XVIII popularność zyskało wysyłanie sobie listów i kartek miłosnych w tym okresie. Z czasem święto to zaczęło stopniowo przybierać współczesną formę, która wiąże się również ze wspólnym spędzaniem czasu przez zakochane pary i nie tylko.
Dlaczego desery na walentynki to dobry pomysł?
Walentynki można obchodzić na wiele sposobów. Niektórzy wysyłają kartki, inni – składają sobie życzenia, a jeszcze inni idą na wspólną kolację. Częstym pomysłem jest też podzielenie się ze sobą czymś słodkim: lizak w kształcie serca, czy czekoladowy deser to często bardzo uniwersalny pomysł. Taką chwilę przyjemności można sprawić każdej bliskiej osobie: od partnera, przez dzieci, po znajomych z pracy. Jeśli więc masz tylko ochotę, warto spróbować przygotować coś, co pomoże uczcić ten dzień.
Tylko jakie desery na walentynki możesz stworzyć? Poznaj nasze propozycje! Do przygotowania deserów mogą przydać Ci się np. formy do pieczenia.
Jakie składniki kojarzą się z Walentynkami?
Tak naprawdę na Walentynki można przygotować wiele typów deserów. Istnieją jednak pewne składniki, które bardziej kojarzą się z tym świętem, niż inne. Jeśli chodzi o desery, często króluje w nich czekolada, która jest symbolem miłości i przyjemności. Często wykorzystuje się również maliny oraz róże, zazwyczaj w formie konfitury. Inne owoce kojarzące się z dniem 14 lutego to truskawki i wiśnie. Ponadto wiele deserów podawanych często pachnie wanilią, a do niektórych wypieków dodaje się likier.
Ciasta na walentynki – jedna blacha dla wielu osób
Jeśli chcesz przygotować coś słodkiego na walentynki dla większej liczby osób, możesz spróbować przygotować ciasto. Pozwoli Ci to na przygotowanie jednej blachy dla wielu osób. Dobrym pomysłem jest przygotowanie brownie, które podasz z malinami i lodami albo ze słonym karmelem. Możesz postawić też na Red Velvet Cake, charakteryzujące się czerwonym ciastem z dodatkiem maślanki, które przekłada się kremem z dodatkiem serka kanapkowego. Możesz przygotować też dowolne inne ciasto, ozdabiając je tematycznie, np. barwiąc krem na czerwono, dodając na górę ozdobne serduszka itd.
Ponadto możesz przygotować również tiramisu z dodatkiem truskawek lub sernik na zimno, który przełożysz zabarwionymi na czerwono lub różowo warstwami.
Jak przygotować ciasto w kształcie serca na walentynki?
Ciasto w kształcie serca na walentynki możesz przygotować na kilka sposobów. Najprostsze jest wykorzystanie formy właśnie w tym kształcie. Nie jest to jednak jedyny sposób! Z okrągłego blatu ciasta również bez większego problemu przygotujesz serce. Wystarczy odciąć dwie krawędzie, tworząc szpic serca i przełożyć je w górną część koła – i gotowe! Tak przygotowane ciasto możesz przełożyć kremem i udekorować.
Czekoladowe desery dla jednej osoby na walentynki
Dobre desery na walentynki to również czekoladowe słodkości, podawane w porcjach dla jednej osoby, np. w pucharkach, szklankach czy w jednoporcjowych kokilkach. Tu idealnie sprawdzi się fondant czekoladowy, znany także jako „lava cake”, który posiada ściętą zewnętrzną część oraz kremowe, płynne wnętrze. Możesz też przygotować mus czekoladowy, domowe trufle, czy czekoladowe babeczki z nadzieniem.
Pyszne i proste w przygotowaniu klasyczne desery
Jeśli wolisz postawić na coś, co nie będzie tak „ciężkie” w smaku, jak czekoladowe desery, możesz przygotować Crème brûlée. To stosunkowo prosty w przygotowaniu deser, jednak warto wcześniej zaopatrzyć się w kokilkę oraz palnik cukierniczy, który pozwoli Ci na utworzenie „skorupki” na jego powierzchni. Możesz podać również truskawkową galaretkę z dodatkiem bitej śmietany.
Makaroniki – romantyczny pomysł na walentynkowy deser
Francja to kraj miłości, a jeśli chodzi o desery, nieodzownie kojarzy się z makaronikami. To nie są proste w przygotowaniu ciasteczka, jednak naprawdę warto się wysilić i spróbować przygotować je dla bliskiej osoby. Są delikatne i rozpływają się w ustach.
Jak przygotować monoporcje w kształcie serca?
Monoporcje w kształcie serca są również dość czasochłonnym, ale bez wątpienia ciekawym pomysłem na desery na walentynki. Zwykle do ich przygotowania potrzebna będzie silikonowa forma właśnie w takim kształcie. Można je przygotować na bazie musu czekoladowego, czy śmietanki i żelatyny. Przepisów na takie desery nie brakuje, jednak warto pamiętać o tym, aby spróbować przygotować je wcześniej. Takie przepisy są nieco skomplikowane pod względem technicznym.
Jakie desery na walentynki podaje się w innych krajach?
Szukając inspiracji, możesz zapoznać się też z deserami przygotowywanymi z tej okazji w innych krajach. Na przykład, 14 lutego w Japonii kobiety obdarowują mężczyzn pralinkami. Dotyczy to zarówno ukochanych, jak i znajomych z otoczenia. We Włoszech często podaje się panna cottę, a we Francji ciastko z kremem. Typowe, hiszpańskie słodkości walentynkowe to churros podawane z czekoladą, a w Niemczech serwuje się tort szwajcarski.
Jakich ozdoby użyć do walentynkowych deserów?
Walentynkowe desery możesz ozdobić tematycznie. Wykorzystaj np. posypki w kształcie serduszek lub płatków złota, które dobrze komponują się z czekoladowymi deserami. Możesz postawić też na jadalne płatki kwiatów, czy tworzyć spersonalizowane wzory i napisy z lukru i czekolady. Nie zapominaj też o tym, by mieć pod ręką czerwony barwnik spożywczy.