W trakcie upałów nasz organizm traci duże ilości wody, a wraz z nią również elektrolity. Poniżej radzimy jakie produkty warto jeść oraz co pić, aby uzupełnić brakujące substancje mineralne. Dlatego warto mieć pod ręką akcesoria, takie jak butelka termiczna.
Elektrolity – podstawowe informacje
Najważniejsze substancje mineralne rozpuszczone w płynach komórkowych w naszym organizmie to potas, magnez, sód i wapno. Regulują one wiele ważnych procesów w układzie krwionośnym i nerwowym. Dodatkowo wapń wpływa na wytrzymałość kości, a potas na prawidłowy poziom ciśnienia krwi. Dlatego tak ważne jest, aby kontrolować ich ilość w naszym organizmie, zwłaszcza w upalne dni.
Dieta elektrolitowa – spróbuj już teraz!
Sezonowe warzywa i owoce
Aby uzupełnić braki elektrolitów, najlepiej sięgaj po sezonowe warzywa i owoce. Poziom potasu uregulujesz, jedząc na przykład pomidory, brukselkę, natkę pietruszki lub ziemniaki. Z owoców najlepiej sięgać po jabłka, morele, brzoskwinie, maliny, porzeczki. Staraj się, aby codziennie spożywać porcję 200 g warzyw lub owoców. Szczególnie polecamy warzywa przygotowane w szybkowarze – podczas przyrządzania posiłków w tym naczyniu, substancje mineralne nie są tracone, gdyż nie wydostają się one na zewnątrz.
Wody źródlane, mineralne i lecznicze
Prostym sposobem, aby uzupełnić braki elektrolitów, jest nawadnianie organizmu. Odpowiednia dawka wypijanej wody to około 2,5 l w trakcie upałów. Musimy jednak wiedzieć, że nie wszystkie dostępne w sklepach wody w butelkach będą dla nas odpowiednie. Najkorzystniej kupować wody mineralne, które zawierają od 500 mg do 1000 g/l. Natomiast sięgając po wody źródlane, wybierajmy te z ilością do 500 mg/l. Wody z zawartością powyżej 1000 mg/l to wody źródlane, które warto stosować po wcześniejszej konsultacji z lekarzem.
Orzechy i nasiona
Jedzmy duże ilości orzechów i przeróżnych nasion. To one zawierają duże pokłady magnezu. Przykładowo, kasza gryczana, pestki dyni, migdały i orzechy laskowe możemy chrupać między posiłkami jako przekąskę, jednocześnie uzupełniając braki w elektrolitach – łącząc przyjemne z pożytecznym.
Produkty mleczne
Dla osób cierpiących na niedobory wapnia szczególnie polecamy produkty mleczne fermentowane, gdyż to właśnie z nich wapń jest najlepiej wchłaniany. Pijmy duże ilości maślanki, kefiru, czy jogurtu, aby zatroszczyć się o nasze ciało. Wypijane dziennie dwie szklanki powyższych produktów pozwolą na utrzymanie odpowiedniego poziomu wapna w normie.