Silikonowa forma do pieczenia na muffiny 12szt SMART
Galarety na Wielkanoc to dość tradycyjny pomysł na danie, które albo się kocha, albo… zdecydowanie nie. Jeśli jesteś w tej pierwszej grupie, poznaj nasze inspiracje na przygotowanie tego typu zimnej przystawki. Sprawdź nasze propozycje, przygotuj swoje akcesoria kuchenne i zabierz się do pracy!
Dlaczego warto przygotować galarety na Wielkanoc?
Galarety na Wielkanoc są dość proste w przygotowaniu, a przy tym – po prostu praktyczne. Można przygotować je 1-2 dni przed świętami, co pozwala na bezproblemowe wyłożenie na stół dodatkowego dania. Łatwo się je przechowuje, a ponadto nie wymagają podgrzania przed podaniem, co sprawia, że mogą być doskonałą przystawką na stół, którą podasz bliskim przed przygotowaniem głównego dania. Warto też pamiętać, że galarety są zakorzenione w polskiej, szlacheckiej tradycji. To symbol odświętności, który przy okazji był dawniej prawdziwą ozdobą stołu. Dzisiaj możesz przygotować je, sięgając po silikonowe formy do pieczenia, z których bez problemu wyciągniesz stężałą galaretkę.
Jak przygotowuje się wytrawną galaretę?
Przygotowanie wytrawnej galarety może się różnić od siebie detalami, jednak ogólne zasady pozostają bardzo podobne. Do ich przygotowania wykorzystuje się zwykle fragmenty, które naturalnie będą się żelować, np. kurze łapki, czy udka. Do całości warto dodać również neutralną w smaku żelatynę (unikaj tej wykorzystywanej do deserów). Mięso i warzywa gotuje się (do tego przydadzą Ci się garnki), a następnie dodaje żelatynę, schładza do temperatury pokojowej i przelewa do foremek. Można stopniowo je schładzać i dodawać kolejne składniki, tak aby nie wszystkie na raz opadły na dno.
Pomysły na galarety na Wielkanoc
Na Wielkanoc możesz przygotować klasyczne galarety z mięsem i warzywami. Dobrze sprawdza się połączenie marchewki, jaj i groszku, czy zimne nóżki z dodatkiem czosnku. Możesz przygotować również galaretę z indyka z natką pietruszki i plasterkami jaj. Jeśli zaś nie jesz mięsa, a jednak chcesz stworzyć tradycyjne danie tego typu, możesz zastąpić żelatynę agarem i stworzyć danie na bazie bulionu warzywnego. Wówczas będzie to odpowiedni przysmak również dla wegan.
Warto zadbać o różnorodność składników, używanych do przygotowania galarety. Dzięki temu będą one kolorowe i zachęcające. Do odpowiedniego pokrojenia składników użyj ostrych noży kuchennych.
Podaj galaretę w wielkanocny sposób
Galareta nabierze wielkanocnego charakteru w momencie, w którym odpowiednio ją podasz. Warto zadbać o to, aby odpowiednio się prezentowały. Możesz przygotować niewielkie, jednoporcjowe galaretki, używając silikonowej formy do muffinów. Następnie możesz je wykładać na półmisku lub na niskim naczyniu żaroodpornym, np. do tarty. Te warto ozdobić kiełkami, chrzanem czy ugotowanymi na twardo jajkami, tworząc półmisek pełen przysmaków, po który każdy chętnie sięgnie. Możesz również przygotować galaretki w kształcie jaja, czy sięgnąć po foremki ze świątecznymi zdobieniami.
Uwaga, pamiętaj, aby wybierać formy silikonowe z wysokiej jakości materiałów!
Sprawdź nasze przepisy na galarety!
Poznaj przygotowane przez nas przepisy na galarety, które pozwolą Ci na przygotowanie smacznych przystawek. Możesz na przykład stworzyć nóżki w galarecie, do których przygotowania przydadzą Ci się wygodne patelnie. Przygotowuje się je na bazie nóżek cielęcych i wieprzowych. Sprawdź przepis TUTAJ.
Możesz też stworzyć przepis rybny, do którego wykorzystasz kilogram dowolnej ryby. Choć może mieć on nieco mniej wielkanocny charakter, to dobry pomysł dla osób, które ograniczają czerwone i białe mięso. Znajdziesz przepis TUTAJ.
Przygotuj piękną zastawę z Gerlach!
Pyszne jedzenie i wspaniała zastawa nie są najważniejsze w trakcie świąt, ale bez wątpienia pozwalają nadać im unikatowego charakteru. Dlatego przygotowując się do tego czasu, warto zaopatrzyć się w eleganckie sztućce, talerze i szklanki. To sprawi, że spędzanie czasu przy stole będzie jeszcze przyjemniejsze, a co za tym idzie – że Twoi bliscy chętniej spędzą przy nim więcej czasu. Stwórz swoją zastawę wraz z marką Gerlach.