Przepis na nóżki w galarecie jest doskonałym wyborem nie tylko dla miłośników mięs, ale również tych osób, które chcą żyć zgodnie z ideą less waste. Cielęce i wieprzowe nóżki mają zwykle na sobie wiele smacznego mięsa, które po prostu trzeba wykorzystać. Sprawdź, jak wykonać to efektowne danie. Warto jednak zarezerwować na nie trochę czasu, ponieważ wymaga wielu godzin gotowania. Przygotuj też wcześniej odpowiednio duży garnek.
Co jest potrzebne na nóżki w galarecie?
- 4 nóżki cielęce
- 2 nóżki wieprzowe
- 2 pęczki włoszczyzny
- 2 cebule
- 1 liść laurowy
- pieprz czarny wg. uznania
- liście tymianku wg. uznania
- ziele angielskie wg. uznania
- 3 ząbki czosnku
Jak przygotować nóżki w galarecie?
Zacznij od starannego przygotowania nóżek. Powinny być ogolone! Sparz je wrzącą wodą. Włóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj warzywa (poza kapustą), wraz z przyrumienioną na patelni cebulą. Dodaj przyprawy i gotuj wszystko razem przez ok. 3-4 godziny. Gdy mięso zacznie odchodzić od kości odcedź wywar. Usuń kości. Mięso pokrój w kostkę. Tak stworzony rosół można sklarować za pomocą białek, aby galaretka wyszła przezroczysta. Białka rozbij z wodą i gotuj z rosołem, a następnie przecedź przez ściereczkę.
Mięso włóż do naczynia i zalej je rosołem. Do masy można dodać mielony pieprz, czosnek oraz sól. Im więcej ich będzie, tym ostrzejsza będzie galareta. Następnie całość należy wstawić do lodówki, by stężała. Przed wyjęciem warto zanurzyć formę we wrzącej wodzie, aby stopić brzegi. Dzięki temu będzie można łatwo wyłożyć danie np. na okrągłą paterę.
Podawaj nóżki w galarecie z octem lub sokiem cytrynowym, chrzanem oraz sosem majonezowym. Smacznego!
Na jakie okazje warto przygotować mięsną galaretę?
Taka galareta doskonale sprawdzi się na różnorodne spotkania rodzinne, a także na święta, np. Wielkanocne. Nie każdy wprawdzie jest miłośnikiem tak przygotowanego dania, jednak ma ono swoich miłośników i jest częścią polskiej tradycji. Dlatego warto dać mu szansę i przygotować je chociaż raz, aby sprawdzić, czy odpowiada Ci ten smak i konsystencja.
Na jakich naczyniach można podać galaretę?
Galaretę możesz podać na eleganckiej zastawie stołowej, np. wykonanej z porcelany. Wykorzystaj do tego półmiski, duży talerz lub paterę. Danie możesz dodatkowo ozdobić np. zieleniną, majonezem lub innymi sosami.
Jaką cebulę wybrać do galarety?
Cebulę wybierz według własnych preferencji. Możesz postawić np. na czerwoną, która ma nieco delikatniejszy smak. Ciekawe aromaty ma też cebula czosnkowa, czy szalotka. Kupując to warzywo, postaraj się wybrać takie o ekologicznym pochodzeniu.