Gnocchi ze szpinakiem i parmezanem to pomysł na pyszny obiad we włoskim stylu, który przygotujesz dosłownie w chwile. Aby go ugotować, przyda Ci się wygodny garnek oraz patelnia z nieprzywierającą powłoką. Same kluski gnocchi możesz przygotować samodzielnie lub kupić już gotowe!
Co jest potrzebne do gnocchi ze szpinakiem i parmezanem?
- 450 g mrożonych klusek gnocchi
- 300 g mrożonego szpinaku
- 50 g tartego parmezanu
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól i pieprz
Jak przygotować gnocchi ze szpinakiem i parmezanem?
Ugotuj kluski gnocchi według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź je i pozostaw w garnku.
Rozmroź szpinak i gotuj go przez ok. 3 minut (możesz dodać do niego kilka łyżek wody).
Na dużej patelni rozgrzej olej. Przysmaż na nim cebulę, a następnie dodaj czosnek. Cebulę z czosnkiem dodaj do szpinaku i wymieszaj ze sobą. Całość przełóż do garnka z gnocchi i ponownie wymieszaj.
Danie dopraw solą i pieprzem. Każdą porcję obficie posyp startym parmezanem.
Czym jest gnocchi?
Gnocchi to włoskie kluski, które przygotowuje się na różne sposoby, np. z sera, ziemniaków, czy z mąki gryczanej. Podaje się je w podobny sposób jak makarony – z różnorodnymi sosami. Najprawdopodobniej pierwsze wersje tego dania były znane już w starożytnym Rzymie.
Jak przygotować domowe gnocchi?
Aby przyotować gnochhi ugotuj 1 kg ziemniaków. Wystudź je i przeciśnij przez praskę, a następnie zagnieć ciasto z użyciem ok. 200 g mąki z pszenicy durum. Dodaj dwa jajka oraz płaską łyżeczkę soli, a następnie wyrób masę do uzyskania jednolitej konsystencji. Na sam koniec zagotuj wodę, podziel kluseczki (kształt dowolny) i dodawaj je do garnka. Wyjmuj je po ok. 90 sekundach od wypłynięcia.
Czym zastąpić parmezan?
Parmezan możesz zastąpić dowolnym twardym serem o intensywnym smaku. Dobrze sprawdzi się ser parmigiano reggiano, ale możesz użyć nawet polskiego oscypka.