Zestaw sztućców 24 szt. połysk CELESTIA
Jak ładnie podać arbuza na stół tak, by dobrze wyglądał? Sprawdź nasze porady. Ten owoc jest smaczny i orzeźwiający, dlatego warto podać go w trakcie różnego rodzaju przyjęć. Dowiedz się, jak zaprezentować go w trakcie przyjęcia lub urodzin. O czym warto pamiętać, przygotowując owoc do położenia na stole?
Jak ładnie podać arbuza na stół?
Arbuz to bardzo wdzięczny owoc, który możesz podać na wiele różnych sposobów. Jeśli chcesz podać arbuza rodzinie na co dzień pokrój go w trójkąty i wyłóż je na eleganckim półmisku. Doskonale sprawdzi się do tego porcelana. Żywe kolory owocu sprawią, że już tak minimalistycznie podany będzie się doskonale prezentował. Pamiętaj, aby pozostawić skórkę, za którą będzie można wygodnie chwycić ukrojony kawałek.
Jak podać arbuza na przyjęcie?
Gdy przygotowujesz zastawę na przyjęcie warto postawić na nieco ciekawsze podanie arbuza. Możesz wykorzystać łyżkę do lodów, aby stworzyć arbuzowe kulki. Podawaj je na talerzu lub półmisku, albo zamrażaj i dodawaj do np. napojów. Możesz też przekroić arbuza na pół, wydrążyć miąższ i pokroić go w kostkę, a następnie wypełnić stworzoną misę, dodając do niej również inne owoce.
Dobrym pomysłem jest również pokrojenie arbuza w plastry, z których następnie możesz wyciąć różne, ciekawe kształty. Innym pomysłem jest sięgnięcie po kieliszki. Możesz przełożyć do nich kawałki owocu, a następnie podać je lub zalać galaretką.
Jak podać arbuza na urodziny?
Jeśli przygotowujesz przyjęcie urodzinowe możesz stworzyć tort z arbuza. Pokrój go w okrągłe plastry i układaj jeden na drugim. Pomiędzy możesz umieścić inne pokrojone w plastry owoce, takie jak np. truskawki. Pamiętaj, aby zabezpieczyć konstrukcję tak, aby nie miała jak „spłynąć”. Taki tort możesz ozdobić np. jadalnymi kwiatami.
Co podać do arbuza?
Do arbuza pasuje wiele różnych dodatków, nie tylko słodkich. Możesz stworzyć sałatkę z użyciem sałaty, soli i sera fety. Możesz podać ją w salaterkach lub sięgnąć po szklanki o większej pojemności i stworzyć porcje dla swoich gości. Do arbuza dobrze pasują również liście mięty, owoce cytrusowe, różnego rodzaju orzechy, jogurty, a nawet szynka parmeńska. Ten owoc idealnie nadaje się też jako dodatek do domowej pizzy.
Przygotuj lemoniadę z arbuza!
Arbuz na stole nie musi wcale przyjmować postaci stałej. Możesz zrobić z niego lemoniadę, dodając do niej również soku z cytryny. Po jej przygotowaniu przelej ją do eleganckiej karafki. Warto ją schłodzić przed podaniem, zwłaszcza jeśli chcesz ją zaproponować gościom w gorący dzień.
Jak zrobić smoothie z arbuza?
Zrób smoothie z arbuza, blendując go z ulubionymi owocami oraz jogurtem lub niewielką ilością mleka. Tak stworzony napój doskonale sprawdzi się jako lekki, orzeźwiający posiłek albo deser. Możesz też przygotować go i podać obok arbuzowej lemoniady, aby zaproponować Twoim gościom urozmaicone napoje. Pamiętaj, aby smoothie również schłodzić przed podaniem. Możesz dodać do niego kostki lodu, a kiedy wyłożysz karafkę ze smoothie na stół, ozdób ją miętą, truskawkami, czy plasterkami limonki. Tak podanemu smoothie nic się nie oprze!
Stwórz arbuzowe kostki lodowe
Z arbuza możesz przygotować również kostki lodowe. Przygotuj dojrzały owoc. Rozkrój go i pokrój na plastry, a następnie powycinaj z nich kwadraty lub prostokąty, wielkością przypominające kostki lodu. Następnie zamróź je i podawaj do schłodzonych napojów. Idealnie sprawdzą się do koktajli, drinków i napojów bezalkoholowych. Będą przy tym ładną dekoracją. Zastawa szklana będzie się z nimi w piękny sposób prezentować.
Do jakiego alkoholu pasuje arbuz?
Odświeżający w smaku arbuz pasuje do bardzo wielu rodzajów alkoholi. Możesz na przykład połączyć go z wódką poprzez zblendowanie z nią kawałków owocu. . ArbuzDoskonale komponuje się również z tequilą, rumem czy ginem, a także z Bourbonem oraz szampanem pozwala więc na wiele eksperymentów i to sprawia, że możesz podać go na stół na wiele różnych, ciekawych sposobów. Nie bój się łączyć go na różne sposoby, testując proporcje i smaki.
Czy arbuz to zdrowy owoc?
Arbuz to jeden z najbardziej lekkostrawnych i niskokalorycznych owoców. O koło 90% jego objętości stanowi woda, dzięki czemu jest bardzo odświeżający. 150 g arbuza zawiera zaledwie 46 kalorii! Jest przy tym dobrym źródłem niektórych witamin, w tym witaminy A i C, a także potasu. Zawiera również likopen, beta-karoten i cytrulinę. To wszystko sprawia, że arbuz może być zdrowym uzupełnieniem diety. Pamiętaj jednak, że ta powinna być przede wszystkim zbilansowana i dlatego we wszystkim należy zachować zdrowy umiar.
Skąd pochodzi arbuz?
Arbuz wywodzi się z południowej Afryki. Naturalnie występuje w okolicy pustyni Kalahari. Jego dzika odmiana miała gorzki smak, jednak przez dużą zawartość wody był on jej źródłem dla wielu mieszkańców tamtego rejonu. Z tamtego rejonu arbuzy trafiły do Egiptu, gdzie były uprawiane już 4 000 lat temu. Następnie zawędrowały aż do basenu Morza Śródziemnego i do obu Ameryk. Tam zyskał popularność w XVI wieku. Współcześnie jest uprawiany w ciepłym klimacie w wielu krajach świata.
Sprawdź też, jakie sztućce mamy w ofercie!