Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Czy wiesz, jak przechowywać czereśnie, aby na jak najdłużej zachowały świeżość? Sprawdź, jak długo możesz je trzymać, gdzie to robić i jak odpowiednio je przygotować. Poznaj też najlepszy rodzaj czereśni do długiego przechowywania.
Czereśnie – pyszne, zdrowe, ale... sezonowe!
Te słodkie owoce są dostępne w sklepach zaledwie przez kilka tygodni w roku i wówczas są rozchwytywane przez wszystkich ich wielbicieli. Nie ma się czemu dziwić. Są soczyste, słodkie, a przy tym zdrowe. W 100 g można znaleźć około 60 kcal. W ich składzie znajduje się witamina C, beta-karoten, czy potas. Jednocześnie zawierają aż ok. 85% wody, co wiąże się z tym, że – niestety – szybko tracą świeżość. Dlatego właśnie niestety są bardzo trudno dostępne poza sezonem. Możesz jednam spróbować chociaż trochę przedłużyć ich trwałość.
Jak przechowywać czereśnie?
Czereśnie należy przechowywać w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego, dbając o to, by nie były niczym przyciśnięte. To ważne, należy przechowywać je z dala od bananów i jabłek, które wydzielają etylen i mogą znacznie przyśpieszać psucie się.
Jak przygotować czereśnie do przechowywania?
Jeśli chcesz przechowywać czereśnie dłużej, uważnie wybierz owoce. Powinny być świeże i jędrne. Unikaj tych, które wyglądają na uszkodzone lub mocno przejrzałe. Zostawiaj szypułki i nie myj ich – to warto zrobić dopiero przed podaniem lub przetwarzaniem. Warto też wybrać odpowiedni pojemnik. Dobrze sprawdzają się specjalne modele do owoców, z dziurkami, a także papierowe torby. Jeśli chcesz użyć pojemnika ze szkła lub tworzywa sztucznego postaw na taki, który posiada specjalne otwory wentylacyjne.
Gdzie przechowywać czereśnie?
Czereśnie należy przechowywać w chłodnej temperaturze, najlepiej wynoszącej ok. 0–4°C. Dobrze sprawdzi się do tego dolna szuflada, tzw. strefa świeżości lub półka znajdująca się z dala od źródła chłodzenia. Pamiętaj, aby odpowiednio rozłożyć czereśnie. Powinny leżeć płasko, w stosunkowo cienkiej warstwie, aby nie naciskały na siebie zbyt mocno.
Jeśli chcesz spożyć owoce w ciągu tego samego dnia, możesz pozostawić je na blacie. Jednak wówczas zwrócić uwagę na to, aby znajdowały się z dala od źródła światła czy wysokiej temperatury. Unikaj więc okolic grzejników czy płyty grzewczej.
Czy czereśnie można mrozić?
Jak najbardziej! Czereśnie nadają się do mrożenia, jednakże będą wówczas tracić swoją pierwotną konsystencję, dlatego np. będą nadawać się do przygotowywania przetworów, czy sosów, ale niekoniecznie do ozdabiania tortów. Do mrożenia jednak należy je odpowiednio przygotować.
Przede wszystkim wybieraj czereśnie jak najwyższej jakości – mrożenie nie przywraca im świeżości, dlatego jest to kluczowe. Po dokładnym wybraniu owoców warto je umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie możesz je wypestkować i usunąć szypułki. Tak przygotowanie, będą idealnie nadawały się do smoothie czy sosów. Rozłóż czereśnie luzem na tacy. Powinny leżeć płasko, nie dotykając się nawzajem. Włóż je do zamrażalki na kilka godzin, po czym przesypuj je do woreczków strunowych. Pamiętaj, aby oznaczyć na nich datę mrożenia!
Jakie przetwory można zrobić z czereśni?
Czereśnie doskonale nadają się do różnorodnych przetworów. Możesz z nich przygotować np.:
- kompot – idealny jako zimowy dodatek do obiadu;
- dżem lub konfitura – idealna do ciast oraz na kanapki;
- czereśnie w syropie – zachowują kształt i strukturę, nadają się do dekoracji tortów;
- czereśnie w alkoholu – dobrze nadają się do deserów, możesz w ten sposób stworzyć też nalewkę;
- sos do mięs lub deserów – idealny do pieczonej kaczki, serów pleśniowych, lodów, sernika.
Możliwości jest więc naprawdę dużo, a ponadto możesz mieszać owoce, tworząc różne, unikatowe smaki.
Jak przechowywać przetwory z czereśni?
Przetwory z czereśni należy przechowywać w chłodnym miejscu, z dala od źródła światła słonecznego, ale niekoniecznie w lodówce. Dobrze sprawdzi się spiżarka lub szafka kuchenna znajdująca się z dala od kuchenki. Pamiętaj, aby takie przetwory, jak konfitury czy dżemy poddać wcześniej pasteryzacji!
Jak długo można przechowywać czereśnie?
Czereśnie stosunkowo szybko tracą świeżość. W lodówce można przechowywać je zwykle do 7 dni, jednak wiele zależy od stanu zebranych owoców. Te mocno dojrzałe będą prawdopodobnie nadawały się do spożycia przez znacznie krótszy czas. Jeśli jednak będą przechowywane w temperaturze pokojowej stracą swoją świeżość po ok. 1-2 dniach.
Mrożone czereśnie możesz spożywać do ok. 12 miesięcy. Jeśli chodzi o przetwory, wiele zależy od ich rodzaju. I tak na przykład dżemy, konfitury czy kompoty nadają się do spożycia przez ok. 12-24 miesiące. Po ich otwarciu należy je spożyć w ciągu 7-14 dni, przechowując je w lodówce. Czereśnie w alkoholu zachowują świeżość do kilku lat.
Jakie rodzaje czereśni najlepiej nadają się do przechowywania?
Odmiany czereśni różnią się od siebie m.in. smakiem, czasem dojrzewania, czy kolorem albo grubością skórki. Do dłuższego przechowywania nadają się szczególnie te, które są ciemne i twarde. Mają one często grubszą skórkę, która lepiej chroni miąższ.
Wśród odmian, które dobrze nadają się do dłuższego przechowywania koniecznie należy wymienić Kordię. Ma ona duże, niemal czarne owoce, które są bardzo odporne na pękanie. Ceniona także jest Regina, pochodząca z Niemiec odmiana, odporna na zmieniające się warunki pogodowe. Z kolei transport dobrze znosi odmiana Summit z dużymi, sercowatymi owocami. Możesz zwrócić też uwagę na Sylvię czy Techlovan.
Jeśli zależy Ci na długim przechowywaniu, unikaj takich odmian jak Burlat, Rivan czy Van.
Zadbaj o odpowiednie przechowywanie owoców
Odpowiednie przechowywanie owoców jest naprawdę ważne. Pozwoli Ci na ograniczenie marnowania jedzenia, co jest nie tylko ekologiczne, ale również oszczędne. Mamy nadzieję, że z naszymi poradami stanie się to prostsze! Pamiętaj, aby wcześniej zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria kuchenne, takie jak wygodne pojemniki, czy ręczniki papierowe. Warto mieć też zawsze pod ręką ostry nóż kuchenny, czy też nożyczki. Sprawdź ofertę marki Gerlach i zaopatrz się w jakościowe produkty do kuchni.