Czy wiesz, jak przechowywać imbir, aby przedłużyć jego trwałość? Sprawdź, w czym go trzymać oraz czy można go mrozić. Dzięki tym radom uporządkujesz swoją kuchnię i sprawisz, że codzienne przechowywanie produktów spożywczych będzie zdecydowanie łatwiejsze.
Imbir – idealny jako świeża przyprawa i nie tylko
Imbir to wszechstronny składnik, który jest nie tylko doskonałą przyprawą, ale również doskonale sprawdza się w formie kandyzowanej, marynowanej czy suszonej. Dodaje się go do sushi, do herbaty, do dań wytrawnych i do deserów. Jego właściwości wspomagają układ odpornościowy i często poleca się go osobom, które chcą dbać o swoje struny głosowe. Dlatego też warto mieć go w kuchni, nawet w niewielkich ilościach.
Jak przechowywać imbir? To nie jest trudne. Jako korzeń o stosunkowo niskiej zawartości procentowej wody, jest on naprawdę trwały. Warto jednak pamiętać o kilku szczegółach.
Jak przechowywać imbir w domu?
Przechowywanie imbiru w domu nie jest trudne. Jest on stosunkowo trwałym produktem spożywczym. Warto przechowywać go w lodówce lub w chłodnym, zacienionym miejscu. Jeśli odkroisz część korzenia, możesz ochronić ją przed wysychaniem, używając folii aluminiowej, którą należy owinąć miejsce, w którym pojawiło się cięcie.
Czy można przechowywać imbir poza lodówką?
Tak, imbir możesz przechowywać także w temperaturze pokojowej, jednak wówczas zachowa swoją świeżość na krócej. Możesz bez obaw trzymać go również w chłodnej, ciemnej spiżarce, jednak wówczas zadbaj o to, by panujące wokół niego warunki były stosunkowo suche. W innym przypadku ryzykujesz pojawienie się pleśni.
Gdzie przechowywać imbir? Najlepsze miejsce w lodówce
Imbir warto przechowywać w dolnej szufladzie lodówki, przeznaczonej na warzywa. Panuje tam odpowiedni poziom wilgotności, a ponadto ogranicza ona mieszanie się zapachów warzyw z innymi aromatami, które mogą znajdować się w lodówce. Jeśli szuflada jest pełna, imbir możesz przechowywać, sięgając po odpowiednie pojemniki na żywność, które nadają się do użytkowania w warunkach chłodniczych.
W czym przechowywać imbir?
Imbir możesz przechowywać owinięty papierem, który będzie pochłaniał nadmiar wilgoci. Ponadto do jego przechowywania sprawdzą się dobrej jakości pojemniki kuchenne, wykonane z bezpiecznych dla zdrowia materiałów. Ważne jest to, aby pozwalały temu produktowi na „oddychanie”, tak aby korzeń nie zaczął się kisić i psuć. Oczywiście dotyczy to świeżego imbiru. Jeśli przygotowujesz np. marynowany, kiszony lub kandyzowany imbir, warto zamknąć go w szczelnym słoiku.
Jak długo można przechowywać imbir?
Korzeń imbiru jest dość trwałym produktem. Jeśli jest odpowiednio przechowywany, może zachować świeżość nawet przez około 4 tygodnie lub dłużej. Zwracaj jednak regularnie uwagę na jego stan. Jeśli zaczyna się marszczyć i traci na świeżym wyglądzie, koniecznie zużyj go jak najszybciej.
Imbir przechowywany w temperaturze pokojowej zwykle zachowuje świeżość przez około tydzień. Warto więc wówczas zużyć go szybciej. Po przełożeniu go do słoików i stworzeniu przetworów długość przechowywania może przedłużyć się od kilku miesięcy do nawet roku. Pamiętaj, że do przygotowania takich półproduktów mogą sprawdzić Ci się jakościowe akcesoria do organizacji kuchni.
Czy można mrozić imbir?
Imbir posiada stosunkowo niewielką zawartość wody, dlatego też jak najbardziej nadaje się do mrożenia. Możesz pokroić go na mniejsze kawałki, np. w plasterki, lub w kostkę, a następnie mrozić w szczelnych woreczkach strunowych. Można przechowywać go przez 6-8 miesięcy. Pamiętaj jedynie, że to produkt dostępny w sklepach przez właściwie cały rok – nie musisz więc obawiać się, że go zabraknie.
Zamrożony imbir będzie doskonały jako dodatek do smoothie albo do lodów.
Jak poznać, że imbir się zepsuł?
Gdy imbir staje się miękki i gąbczasty, a na jego powierzchni zaczynają pojawiać się ciemne plany, to oznacza, że zaczyna się psuć. Nie spożywaj imbiru o kwaśnym, nieprzyjemnym zapachu, a gdy zauważysz na nim pleśń, nie spożywaj go oraz produktów, których dotykał w trakcie przechowywania.
Stwórz przetwory z imbiru!
Imbir doskonale smakuje jako różnorodne przetwory. Marynowany, zwany jako gari, często jest wykorzystywany jako dodatek do sushi. Zalewa się go octem ryżowym z cukrem i solą. Kiszenie zaś polega na zalewaniu go solanką. Kandyzowanie zaś to gotowanie w wodzie z dużą ilością cukru, co tworzy gęsty syrop, którym nasącza się imbir. Tak przygotowany, może być przechowywany znacznie dłużej, zwłaszcza jeśli zapasteryzujesz słoiki, w których będzie przechowywany.
Zorganizuj swoją kuchnię!
Pomysły na organizację w kuchni mogą Ci pomóc w stworzeniu wygodnej w użytkowaniu przestrzeni. W ofercie marki Gerlach znajdziesz produkty, które pomogą Ci w przechowywaniu zarówno świeżych składników, jak i naczyń oraz narzędzi. Sprawdź nasze pojemniki kuchenne, wkłady do szuflady, czy noże w blokach. Stawiaj na jakość i sprawdzone produkty, które będą towarzyszyć Ci przez długie lata. Dzięki temu Twoje gotowanie stanie się przyjemne, a dbanie o własne zdrowie poprzez odpowiednie odżywianie – znacznie łatwiejsze.