Czy wiesz, jak przechowywać oscypki w lodówce, aby na dłużej zachowały świeżość? Dowiedz się, czy można je mrozić i jak poznać, że się zepsuły. Na co zwrócić uwagę, przygotowując je do dłuższego przechowywania?
Oscypek – góralski przysmak o wyjątkowym smaku
Oscypek jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych polskich serów. Jest wyrabiany w Tatrach i jako produkt tradycyjny, może być pod tą nazwą sprzedawany wyłącznie, gdy posiada odpowiednie certyfikaty. To twardy ser owczy o intensywnym, słonawym smakiem i wyjątkowym aromatem. Jest wyrabiany ręcznie i szczególnie ceniony jako dodatek do grilla. Często podaje się go z żurawiną lub dodaje do sałatek.
Wyjątkowe cechy oscypka oraz stosunkowo duża waga – zwykle to ok. 0,6-0,8 kg – sprawiają, że wiele osób szuka sposobów, by przechowywać je przez dłuższy czas. Sprawdź, jak najlepiej przechowywać tego typu sery!
Poznaj pomysły na organizację kuchni!
Jak przechowywać oscypki w lodówce?
Oscypek, jako ser dojrzewający i wędzony, ma dłuższą datę ważności, niż sery świeże. Aby jednak nie stracił swojego charakterystycznego aromatu, warto zadbać o odpowiednie przechowywanie go w lodówce. Przechowuj go w temperaturze od ok. 4 do 8°C. Staraj się też zapewnić mu optymalne warunku: ogranicz dostęp do wilgoci i powietrza, ponieważ mogą one doprowadzić do zmiany struktury oscypka lub przyśpieszyć jego psucie się.
Czy można przechowywać oscypki poza lodówką?
Tak, jednak w znacznym stopniu skróci to jego trwałość. Jeśli jednak zużyjesz go w ciągu 2-3 dni taki sposób przechowywania również będzie w porządku. Przechowuj go jednak z dala od źródeł światła, w przewiewnym miejscu. Jeśli posiadasz chłodną spiżarkę będzie ona również bardzo dobrym wyborem.
Nie przekraczaj 2-3 dni przechowywania oscypka poza lodówką. Zepsuty ser może doprowadzić do zatrucia pokarmowego.
Gdzie w lodówce przechowywać oscypki?
Jeśli posiadasz w lodówce specjalną szufladę na wędliny i sery to będzie idealne miejsce do przechowywania oscypków. Dlaczego? Jest ona otwierana rzadziej, przez co warunki w niej panujące są stabilniejsze. Ponadto ser pozostanie oddzielony od innych produktów, którymi zapachami mógłby przejść. Jest to więc bardzo dobra opcja.
Nie przechowuj oscypków w pobliżu obranej cebuli, mocno pachnącej ryby i innych intensywnych produktów. Ser ten z łatwością pochłania różnorodne zapachy, a w związku z tym może zmienić swój smak w trakcie spożywania.
Nie przechowuj oscypków w pobliżu ścianek lodówki, na których może zbierać się wilgoć.
W czym przechowywać oscypki?
Oscypek może być przechowywany na kilka sposobów. Dobrze sprawdzają się „naturalne” opakowania – z bawełny lub z papieru. Pozwalają one oscypkowi na tzw. oddychanie, ale jednocześnie ograniczają przepływ powietrza i zapachów, absorbując nadmiar wilgoci.
Dobrze sprawdzają się również pojemniki kuchenne, np. próżniowe, lub z przepływem powietrza. Stawiaj raczej na produkty wykonane ze szkła oznaczonego jako bezpieczne do kontaktu z żywnością. Nie wchodzi ono w reakcje chemiczne i nie zmienia smaku żywności, a ponadto zwykle łatwo utrzymać je w czystości. Takie produkty często nadają się do mycia w zmywarce.
Jeśli zakupiony oscypek jest pakowany próżniowo możesz go przechowywać przez pewien czas w takim opakowaniu.
Jak długo można przechowywać oscypki?
Przede wszystkim zawsze sprawdzaj datę ważności danego produktu i raczej jej nie przekraczaj. Oscypek przechowywany w lodówce w całości zachowa swoją świeżość nawet do 3 tygodni. Chyba że ser został próżniowo zapakowany – wówczas może on utrzymać swoje właściwości nawet do 2 miesięcy. Po pokrojeniu nie przechowuj go dłużej, niż przez ok. 7 dni.
Jeśli przechowujesz oscypki poza lodówką, zużyj je w ciągu 2-3 dni. Staraj się jednak, aby temperatura w jego otoczeniu nie przekraczała 10°C.
Sprawdź nasze pojemniki na żywność!
Czy można mrozić oscypki?
Tak, oscypki można mrozić. Jeśli zostały zakupione w opakowaniu próżniowym – nie rozpakowuj ich przed mrożeniem. Jeśli jednak są pozostawione „luzem” warto pokroić je na mniejsze porcje, do zjedzenia „na raz”. Możesz owinąć ser w papier do pieczenia czy w aluminium. Pamiętaj, aby każdy kawałek opisać, np. naklejając na folii karteczkę z datą mrożenia.
Zamrożony w domu oscypek utrzyma swoją świeżość przez ok. 3 miesiące. Pamiętaj, aby rozmrażać go stopniowo, najpierw przekładając do lodówki. To zminimalizuje zmiany w konsystencji, które mogą się pojawić w trakcie mrożenia.
Jak poznać, że oscypek się zepsuł?
Zepsuty oscypek będzie miał nieprzyjemny zapach: kwaśny lub zgniły. Pamiętaj, że świeży ser wydziela tylko delikatną woń. Produkt, który nie nadaje się już do spożycia, może mieć też lepką, śliską powierzchnię, lub też będzie wyschnięty i twardy. Zwracaj też uwagę na zmianę koloru (nie powinien wyraźnie ciemnieć) oraz na pojawienie się nalotów pleśni – mogą być one zielone, czarne lub białe.
Zadbaj o przechowywanie w swojej kuchni
Przechowywanie w lodówce to nie tylko odpowiednie ułożenie produktów w lodówce, ale również znalezienie odpowiednich miejsc dla garnków, patelni, noży czy suchej żywności. Aby to zrobić, warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria do organizacji kuchni. Sprawdź produkty do przechowywania od marki Gerlach, które zostały wykonane z bezpiecznych dla ludzkiego zdrowia materiałów. Sprawdź nasze organizery na noże, wkłady do szuflady, pokrywki do przechowywania w garnkach i inne!