Ziemniaki są jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do dań. Istnieją różne metody ich przyrządzania, a ich wybór zależy przede wszystkim od tego, jaki smak chcesz uzyskać i z czym zostaną podane.
Kluczowy wpływ na całe danie ma gatunek ziemniaków. Najsmaczniejsze są zwykle młode warzywa, na które sezon jest latem. Nie oznacza to jednak, że ziemniaki można przyrządzać wyłącznie wtedy. W gotowaniu ziemniaków ważne jest to, aby ich nie rozgotować.
Przygotowanie ziemniaków
Przed gotowaniem warto umyć ziemniaki. Jeśli planujesz przygotować je w mundurkach, należy dobrze wyczyścić skórkę. W przypadku przyrządzania klasycznych ziemniaków – umyj je, obierz ze skórki, pozbądź się wszelkich skaz i ponownie opłucz (usuniesz w ten sposób nadmiar skrobi).
Wskazówka
Przy obieraniu ziemniaków pomocne są specjalne obieraczki lub noże do obierania warzyw, które na ogół posiadają krótsze ostrze (proste lub nieco zakrzywione).
Jak dobrze ugotować ziemniaki?
Obrane ziemniaki umieść w garnku i zalej zimną wodą, tak aby były nią dobrze przykryte. Pamiętaj przy tym, aby zostawić odrobinę miejsca w garnku. Dodaj do wody szczyptę soli (nie więcej niż jedną łyżeczkę) i wymieszaj. Gdy ziemniaki zaczną się gotować, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką (wielkość ognia powinno się kontrolować, żeby zapobiec wykipieniu wody z garnka). Mniejszym kawałkom powinno wystarczyć ok. 20-30 minut, ale warto to kontrolować, sprawdzając co jakiś czas czy ziemniaki są gotowe (możesz to zrobić, wbijając do nich widelec lub szpikulec). Dobrze ugotowany ziemniak powinien być całkowicie miękki.
Gotowe warzywa odcedź, korzystając np. z sitka znajdującego się w garnku lub przy pokrywce, durszlaka lub wyjmij je łyżką cedzakową.
Wskazówka
Ziemniaki ugotują się szybciej, jeżeli pokroisz je na mniejsze kawałki (najlepiej, jeżeli ich wielkość będzie do siebie zbliżona). A jeśli chcesz nieco urozmaicić ich smak, możesz gotować je np. w bulionie.
Wskazówka
Czas gotowania ziemniaków zależy od ich wielkości, odmiany oraz tego, czy są to młode ziemniaki, czy nieco starsze.
Serwowanie ziemniaków
Ziemniaki, które są składnikiem innych dań, zwykle wymagają wcześniejszego ugotowania. Możesz je podawać jako dodatek do dań mięsnych, zrobić z nich sałatkę ziemniaczaną, kluski, przyrządzić purée lub wykorzystać do zapiekanek.
Metod serwowania ziemniaków jest mnóstwo, dlatego warto wiedzieć, jak ugotować ziemniaki i zaskoczyć swoich bliskich nową potrawą.