Kto z nas nie marzy, aby rozpocząć dzień od pysznego, chrupiącego chleba z domową konfiturą i łykiem aromatycznej kawy? Sprawmy sobie odrobinę takiej przyjemności, tworząc swój własny wypiek. Nie bójcie się! To wcale nie jest takie trudne, jak się wydaje!
Pieczenie chleba – co potrzebujemy?
W tym artykule chcemy skupić się na przepisie, który nie jest skomplikowany i pozwoli nawet zupełnym nowicjuszom upiec przepyszny chleb. Nie będziemy przygotowywać zakwasu, ani rozrabiać drożdży. Chleb urośnie sam, bez naszej pomocy. Prawda, ze proste?
Zanim przejdziemy do listy składników potrzebnych do upieczenia chleba, dodajmy, że w przygotowaniu ciasta możemy trochę poeksperymentować i pokusić się o wmieszanie orzechów, kminku, siemienia lnianego lub ziaren orkiszu. To pozwoli nam na stworzenie ciekawych i nowych smaków naszego bochenka. Jeśli jednak po raz pierwszy decydujecie się na upieczenie chleba i nie w głowie wam jeszcze kulinarne eksperymenty, poniżej podajemy składniki z przepisu na szybkie upieczenie klasycznego chleb.
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować 500 g mąki pszennej chlebowej 750, 20 g świeżych, pokruszonych drożdży, 300 ml letniej wody, szczyptę soli oraz mąkę do podsypania. Jeśli wszystkie składniki mamy już pod ręką możemy brać się do pracy.
Pieczenie chleba – krok po kroku
Składniki przekładamy do miski i mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką). Następnie, miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na całą noc, aby ciasto sfermentowało.
Na drugi dzień, wyjmujemy blachę z piekarnika, oprószamy ją mąką i kładziemy na nią ciasto. Ciasto rozpłaszczamy i składamy rogi do środka ciasta, aby powstała nam kula. Kosz rozrostowy posypujemy mąką i wkładamy do niego uformowany chleb na 30 minut do wyrośnięcia.
Wkładamy do piekarnika żeliwny garnek, np. NATUR IRON 3 l i pozostawiamy go w piekarniku na 20 minut (od czasu osiągnięcia przez piekarnik 220 stopni C). Wyrośnięty chleb przenosimy z kosza do garnka, odwracając kosz do góry dnem.
Nacinamy chleb za pomocą ostrego noża na krzyż i wkładamy do gorącego piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu chleb koniecznie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na bok do wystygnięcia.
Wskazówka:
Do wygodnego wymieszania ciasta na chleb polecamy drewnianą łyżkę NATUR.