Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Czy wiesz, jak zrobić lukier do dekoracji świątecznych pierniczków? To nie jest wcale trudne! Sprawdź dwa przepisy i wybierz ten, który będzie lepiej pasował do Twojego wypieku. Jeden z nich ma idealnie śnieżnobiały kolor, drugi zaś charakteryzuje się pysznym, lekko cytrusowym smakiem. Gotowe pierniczki możesz zaprezentować na świątecznym stole, wykładając je na eleganckiej porcelanie.
Lukier cytrynowy przełamie smak słodkich wypieków
Lukier cytrynowy ma wyjątkowy, lekko kwaskowaty smak. Jest półprzezroczysty, jednak dodaje wypiekom nutę cytrusowego smaku, przez co idealnie sprawdzi się do tych przepisów, które są bardzo słodkie i wymagają odrobiny przełamania. Jak go przygotować krok po kroku?
Co jest potrzebne na lukier cytrynowy?
- 40 dag cukru pudru
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki soku z cytryny
- olejek waniliowy
Jak przygotować lukier cytrynowy?
Cytrynę oparz, przekrój na pół i wyciśnij sok. Do miseczki wsyp cukier puder, dodaj wodę i sok z cytryny (powinien być bez miąższu i pestek). Wymieszaj składniki tak, aby powstała z nich gładka masa. Lukier jest gotowy. Jeśli chcesz, w tym momencie możesz dodać do niego jeszcze kilka kropli olejku waniliowego i ponownie wymieszać. Chcąc uzyskać inny kolor, zastąp wodę np. sokiem porzeczkowym, malinowym, pomarańczowym czy szpinakowym.
Lukier królewski (lukier biały) jest naprawdę odświętny!
Lukier królewski charakteryzuje się idealnie białym odcieniem. Dzięki temu wygląda naprawdę wyjątkowo. Dzięki niemu nadasz wypiekom świątecznego charakteru. Do jego przygotowania będą potrzebne przede wszystkim białka jaj.
Co jest potrzebne na lukier królewski?
- 1 białko
- 200 g cukru pudru
- sok z cytryny (kilka kropel)
Jak przygotować lukier królewski?
Białko umieść w misce i ucieraj mikserem (na niskich obrotach) aż do momentu powstania sztywnej piany. Dodaj cukier i ponownie miksuj. Na koniec wlej odrobinę soku z cytryny, wymieszaj. Uzyskana masa powinna być gładka, całkowicie pozbawiona grudek i przede wszystkim biała (jeśli chcesz zmienić kolor, na koniec możesz dodać barwnik spożywczy).
Gdy lukier jest zbyt gęsty, możesz dodać do niego więcej białka, a jeśli zbyt rzadki – cukru.
Lukier biały nadaje się nie tylko do ozdabiania pierników, można nim również sklejać elementy piernikowych domków, ponieważ jest on bardzo wytrzymały i trwały.
Jak ozdobić pierniczki za pomocą lukru?
Pierniczki możesz ozdabiać na wiele sposobów, np. maczając je w lukrze, bądź polewając je delikatnie łyżeczką lub rękawem cukierniczym ze specjalną końcówką. Pozwoli ona na stworzenie pięknych wzorów na lukrze.
Jak stworzyć kolorowy lukier?
Aby Twój lukier był kolorowy, dodaj do niego wybrany barwnik spożywczy w proszku lub w żelu. W ten sposób stworzysz prawdziwą feerię barw, która sprawi, że świąteczny stół będzie wyglądał jeszcze lepiej!
Czy można ozdabiać pierniczki dwoma rodzajami lukru na raz?
Jak najbardziej tak! Pamiętaj, że w ozdabianiu pierniczków ogranicza Cię tylko wyobraźnia. Przygotuj dwa rodzaje lukru i baw się, nakładając na pierniczki różne dodatki. Możesz na przykład najpierw nałożyć lukier królewski, a następnie na wierzch dodać barwiony lukier cytrynowy, tworząc wzory.
ZRÓB WYJĄTKOWY PREZENT KTÓRY ZNAJDZIESZ W KATEGORIACH
Prezenty do kuchni Sztućce na prezent Garnki na prezent Patelnie na prezent Szklanki na prezent Kieliszki na prezent Noże kuchenne na prezent Prezenty do kuchni do 50 zł Prezenty do kuchni do 100 zł Prezent dla mamy do kuchni Prezenty do kuchni na święta