Kieliszki do czerwonego wina MODERN 6 el
Wybierając wino do ryby, warto uwzględnić zarówno charakter całego dania, metodę przygotowania, gatunek mięsa, jak i serwowane dodatki. Idealnie dobrane wino powinno uzupełniać i pogłębiać smak całej potrawy. Jednak do niektórych ryb lepiej będzie smakowało wino czerwone, a do innych białe. Jak dobrać wino do ryby? Sprawdź, jakie wina będą pasować do różnych rodzajów serwowanych ryb i zobacz, jak stworzyć duet, który perfekcyjnie zrównoważy smak całego dania.
Jakie wino do ryby wybrać?
Dania z ryby to prawdziwa klasyka, która połączona z dobrze dobranym winem może wznieść na wyższy poziom kulinarnych doznań. Jednak dobór odpowiedniego wina do ryby nie jest zadaniem łatwym. Do różnych ryb pasować będzie inne wino. Choć często słyszy się, że do białego mięsa ryb pasuje wyłącznie wino białe, z powodzeniem możesz to potraktować jako swoisty stereotyp, bowiem do niektórych gatunków lepiej pasować będzie wino czerwone, a nawet różowe. Dowiedz się więcej na temat tego, jak wybrać wino do konkretnej ryby.
Wino do ryby — białe czy czerwone? Jak je odpowiednio dobrać?
Ryby i wino to kompozycja doskonała, pod warunkiem że są do siebie dobrze dopasowane. W przypadku dań z ryby wybór odpowiedniego wina jest bardzo ważny, bowiem bardzo łatwo zakłócić smak i aromat tej potrawy. Nie ma wina uniwersalnego, które będzie pasowało do każdego gatunku ryby.
Ogólna zasada jest taka, że do cięższych ryb, o ciemniejszym mięsie (np. tuńczyk) serwuje się wytrawne wino czerwone, a z rybami lekkimi, mniej tłustymi (np. sandacz) lepiej komponuje się wino białe. Nie bez znaczenia jest także metoda przygotowania ryby. Ciężkie, smażone ryby lepiej serwować z delikatnie kwasowym winem białym (półwytrawnym lub wytrawnym), a subtelny, lekki stek z tuńczyka łączyć z wytrawnym winem czerwonym. Kieliszki do wina powinny być dobrane zgodnie z odmianą wina, które będziecie serwować do danego dania. Jak je wybrać? Sprawdź!
W jakich kieliszkach podać wino do ryby?
Jeśli zamierzasz serwować białe wino, na stole koniecznie powinny pojawić się kieliszki do białego wina. Ich czasza jest nieco mniejsza, dzięki czemu wino ma bardziej ograniczony kontakt z powietrzem. Jest to ważne, gdyż białe wina są delikatne, a ich aromat subtelniejszy. Serwując białą odmianę należy również pamiętać o utrzymaniu odpowiedniej temperatury trunku. Powinno być ono schłodzone do temperatury 7-10°C.
Kieliszki do czerwonego wina są natomiast większe, dzięki czemu intensywne aromaty i smaki wina mogą się lepiej uwolnić. Odpowiedni kształt kieliszków umożliwia pełne rozwinięcie aromatów oraz sprzyja napowietrzeniu.
Jakie wino do ryby smażonej, a jakie gotowanej lub pieczonej?
Dobór wina do gatunku ryby jest bardzo ważny, jednak zawsze należy brać pod uwagę także sposób jej przygotowania. Ryby smażone są najczęściej dość ciężkie. Wybierając do nich wino należy uwzględnić rodzaj panierki oraz użyte przyprawy i dodatki. Trunkiem, który dobrze komponować się będzie z rybą smażoną jest Sauvignon Blanc. Jest to białe wino o wysokiej kwasowości, które zarazem jest świeże i wyraziste. Wytrawne Sauvignon Blanc doda potrawie lekkości. Inną ciekawą propozycją wina do smażonej ryby jest tradycyjny, wytrawny Riesling. Jego kwasowość doskonale zbalansuje tłustość potrawy, a ciekawe owocowe nuty nadadzą jej ciekawej głębi.
Do ryby pieczonej lub grillowanej dobrze jest wybrać wino, które nie zdominuje smaku potrawy. Wspaniale komponować się będzie białe Chardonnay. Możecie też wybrać delikatne wino czerwone np. Pinot Noir, które jest znane z wyrazistego aromatu owoców, a zarazem subtelności. Możecie się również pokusić o wino różowe. Najlepiej wybrać wino półwytrwane. Dobrze jeśli Wasza zastawa szklana zawiera specjalne kieliszki, które charakteryzują się nieco krótszą nóżką i mniejszą czaszą. Kieliszki do różowego wina często mają kształt tulipana. Jeśli jednak nimi nie dysponujesz możecie podać wino w kieliszkach do wina białego lub wybrać kieliszki do szampana MODERN.
Ryby gotowane na parze lub wodzie są niezwykle delikatne, dlatego dobrze zestawiać je z subtelnymi gatunkami. W roli towarzysza takiego dania wspaniale sprawdzi się Pinot Grigio, które jest winem o lekkiej strukturze, subtelnych aromatach cytrusów, gruszek i kwiatową, a także umiarkowanej kwasowości zapewniając pełną harmonię smaków z daniem.
Jakie wino do łososia będzie najlepsze?
Łosoś to jedna z najchętniej wybieranych ryb. Pasuje do niego zarówno wino białe, jak i czerwone. Wybierając je, należy wziąć pod uwagę metodę przygotowania tej ryby. Z pewnością warto postawić jednak na wytrawne gatunki. Do tłustych fragmentów łososia doskonale sprawdzi się czerwone wino Pinot Noir. Dominują w nim czerwone owoce, a także nuty ziemi i delikatne, kwiatowe aromaty. Podajcie je w eleganckich kieliszkach do czerwonego wina FLOW. Są one wykonane są z crystalline premium glass. Jest to najwyższej jakości bezołowiowego szkło kryształowe, które charakteryzuje się niezwykłą przejrzystością, delikatnością, a także odpornością.
Do łososia możesz serwować także wino białe. Kwasowość Sauvignon Blanc doskonale balansuje tłustość ryby, tworząc harmonijne połączenie.
Serwując łososia możesz także dać gościom wybór i pozwolić im samodzielnie zdecydować, które wino bardziej będzie odpowiadało im do dania. Doskonałym wyjściem dla tej sytuacji są uniwersalne kieliszki VALOR, które sprawdzą się zarówno do wina białego, jak i czerwonego. Jest to też doskonała propozycja jako kieliszki do wina na prezent, bowiem sprawdzą się one na każdą okazję.
Dobór odpowiedniego wina do ryby jest zadaniem dość wymagającym, jednak przy odrobinie doświadczenia i wiedzy można stworzyć niezwykłe połączenie smakowe. Istnieje wiele czynników, które należy wziąć pod uwagę, takich jak rodzaj ryby, sposób jej przygotowania, a także indywidualne preferencje smakowe. Mamy nadzieje, że z naszą pomocą uda Wam się dobrać wino do każdego rybnego dania i uzyskać idealną harmonię smaków.