Kruche rogaliki są naprawdę wyśmienite. Wręcz rozpływają się w ustach i nadają się zarówno na śniadanie, jak i na deser. Do ich przygotowania przyda się wygodna forma silikonowa oraz odrobina cierpliwości.
Co jest potrzebne na kruche rogaliki?
- 200 g mąki
- 200 g masła
- 100 g migdałów
- 60 g cukru pudru
- 1/3 laski wanilii
Jak zrobić kruche rogaliki?
Upraż migdały, obierz je z łupiny, a następnie zmiel w maszynce do migdałów. Na stolnicy umieść przesianą mąkę, dodaj do niej masło i posiekaj. Następnie dodaj migdały, zagnieć składniki i ostudź.
Z ciasta zrób wałek o średnicy 1,5 cm. Pokrój go na kawałki o długości 6 cm. Każdy z nich uformuj na kształt rogalika i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub skorzystaj z silikonowej formy do pieczenia np. kwadratowej Gerlach SMART.
Nagrzej piekarnik do 200°C i piecz rogaliki przez 8-10 minut. Gorące ciasteczka zdejmij ostrożnie z blaszki i ułóż je na stolnicy. Przed podaniem posyp je grubą warstwą cukru pudru.
Czym zamienić migdały, jeśli nie posiadasz blendera?
Migdały możesz zamienić na przygotowaną już wcześniej mąką migdałową. Jest ona nieco trudniej dostępna, jednak znajdziesz ją w większych sklepach ze zdrową żywnością. Nie rezygnuj z tej mąki zupełnie – to właśnie ona nadaje rogalikom unikatowego smaku oraz struktury.
Jak podać rogaliki?
Rogaliki możesz podawać na słodko, np. z kremem orzechowo-czekoladowym, lub z dżemem. Sprawdzą się jednak również na wytrawnie, np. z dodatkiem jaj, szynki czy też lekko słonego serka kanapkowego. Sposób podania naprawdę zależy od Twoich własnych preferencji!
Na czym podać rogaliki?
Aby kruche rogaliki elegancko prezentowały się na stole, warto podać je na porcelanowym talerzu, na którym stworzysz wyjątkowe kompozycje. Chcesz stworzyć śniadanie rodem z restauracji? Nie zapomnij o drobnych dodatkach, takich jak jadalne kwiaty!