Owocki w cieście to pomysł na podanie owoców w nieco inny sposób. Taka przekąska doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęcia, także te z udziałem dzieci. Do ich przygotowania przyda Ci się patelnia z nieprzywierającą powłoką. Przepis przygotowała Ola Tatka.
Co jest potrzebne na owocki w cieście?
- 200-300 g twardszych owoców (np. 3-4 banany lub 3-4 jabłka lub 3-4 twarde brzoskwinie)
- 2 jajka
- 190 ml mleka (roślinnego lub zwykłego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny/pomarańczy do skropienia owoców
- olej (ilość w zależności od grubości owoców, do przykrycia połowy wysokości)
Jak przygotować owocki w cieście?
Przygotuj miskę. Wbij do niej jajka, dodaj mleko, sól, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz mąkę. Za pomocą rózgi wymieszaj całość do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Owoce obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny lub z pomarańczy. Na patelni rozgrzej olej. Powinno być go tyle, aby przykrywał je do ponad połowy wysokości.
Owoce maczaj w masie i wykładaj je na patelnie. Smaż po kilka minut z każdej strony do zarumienienia, a następnie wyciągaj z
a pomocą łyżki cedzakowej. Tak przygotowane owocki odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, a następnie podawaj je na półmisku lub w porcelanowej salaterce. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi owocami leśnymi, sosem czekoladowym lub z cukrem pudrem. Smacznego!
Dlaczego olej powinien być dobrze rozgrzany?
Dobrze rozgrzany olej doprowadzi do szybkiego ścięcia się ciasta, dzięki czemu nie będzie zbyt mocno wnikał do środka owoców. Dzięki temu skórka ciasta będzie idealnie chrupiąca, ale całość nie będzie zbyt tłusta.
Jak jeszcze można podać owocki w cieście?
Owocki w cieście możesz podać też wiele innych sposobów. Na przykład możesz nabijać je na wykałaczki, a następnie maczać w roztopionej czekoladzie. Dzięki temu stworzysz przekąski, które można bez problemu wziąć do ręki w trakcie przyjęcia.
Czy owocki w cieście są zdrowe?
Owocki w cieście to propozycja deseru, który może być częścią zbilansowanej diety, jednak nie powinien pojawiać się w menu zbyt często. Może jednak doskonale sprawdzić się jako sposób na przełamanie oporu dzieci przed jedzeniem owoców. Ciekawa i kreatywna forma po prostu zachęca do ich spróbowania!
Autor przepisu:
Ola Tatka
Ola Tatka — od zawsze chciała i kochała gotować: najpierw podpatrując rodziców, a następnie samodzielnie stawiając w kuchni pierwsze kroki. Testowała, próbowała i kreowała różne smaki. Kiedy goście zastanawiają się: „co jeszcze w tej kuchni robi?” - ona w tym czasie z uśmiechem podaje im kolejny deser. Jest twórczynią internetową, influencerką, autorką wielu ebooków kulinarnych, fotografką foodową. Według jej przepisów gotuje i piecze przynajmniej połowa Instagrama. W kuchni stawia na prostotę, bazowe smaki oraz dobrze znane połączenia, którym zawsze dodaje twistu nieoczywistym składnikiem.