Pasta z groszku i awokado to doskonałe połączenie smaków, który łączy w sobie tłuszcz z białkiem, dzięki czemu doskonale nadaje się np. do kanapek na śniadanie. Sprawdź, jak przygotować ją krok po kroku! Możesz również korzystać z niej jako dip, podając w eleganckiej porcelanie.
Co jest potrzebne na pastę z groszku i awokado?
- 1 szklanka zielonego groszku z puszki
- ½ awokado
- 10 dag sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z limonki
- Szczypta chili
- Sól i Pieprz
Jak przygotować pastę z groszku i awokado?
Umyj awokado, przekrój je i usuń z niego pestkę. Za pomocą łyżki wyjmij miąższ i umieść w misce. Aby podkreślić nieco jego smak i spowolnić proces utleniania się, dodaj łyżeczkę soku z limonki.
Przygotuj dodatki. Groszek odcedź, a następnie umieść w misce razem z awokado. Obierz czosnek i wyciśnij go przez praskę lub zetrzyj na tarce.
Dodaj pozostałe składniki – ser feta oraz oliwę. Całość przypraw do smaku ulubionymi przyprawami i wymieszaj. Na koniec zmiksuj na gładką masę.
Dlaczego wykorzystywać zielony groszek z puszki?
Zielony groszek z puszki możesz przechowywać przez długi czas, dlatego po prostu możesz mieć go w domowej spiżarce. Ponadto nie wymaga on takiego przygotowania, jak np. suchy groch, który wymaga specjalnego przygotowania przed rozpoczęciem tworzenia tego typu pasty.
Jakie awokado wybrać?
Wybierz awokado, które jest miękkie, ale którego miąższ ma jednolity, zielony kolor. Unikaj takich owoców, które mają ciemne plamy. Upewnij się też, czy nie ma na nim pleśni.
Co dodać zamiast sera feta?
Ser feta możesz zamienić na inny dowolny ser, np. serek kanapkowy. Wybierz po prostu swój ulubiony i nadaj paście taki smak, na jaki masz ochotę.