Pasta z łososia to doskonały dodatek do kanapek, zwłaszcza że jej przygotowanie nie jest wcale trudne. Sprawdź krok po kroku, jak ją przygotować. Możesz następnie podać ją na stole w wygodnych porcelanowych salaterkach.
Co jest potrzebne na pastę z łososia?
- 200 g wędzonego łososia
- 1 jajko na twardo
- 3 łyżeczki słodkiej musztardy
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 cebula dymka
- Świeża bagietka
- Szczypiorek
- Sól
- Pieprz ziołowy
Jak zrobić pastę z łososia?
Cebulę dymkę obierz i poszatkuj. Umyj szczypiorek i drobno go posiekaj. Ugotuj jajko na twardo, a następnie obierz je i pokrój w drobną kostkę.
Wędzonego łososia zblenduj tak, aby powstała miękka masa. Dodaj do niej jajko, musztardę, majonez, a także sól i pieprz.
Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszaj za pomocą łyżki (nie używaj do tego blendera).
Pasta z łososia najlepiej smakuje na świeżej bagietce. Kanapki możesz dodatkowo udekorować świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
Jak ugotować jajko na twardo oszczędzając energię?
Zacznij od włożenia jajka do niewielkiego garnka z ciepłą wodą. Przykryj naczynie za pomocą pokrywki, a następnie zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, wyłącz kuchenkę i zaczekaj ok. 10 minut. Po tym czasie jajko będzie ugotowane na twardo, a dzięki wyłączeniu grzania zaoszczędzisz energię!
Czym można zastąpić majonez?
Jeśli nie chcesz używać majonezu, zastąp go jogurtem naturalnym. Postaraj się jednak wybrać taki o dość gęstej konsystencji. Dzięki temu pasta będzie idealnie rozsmarowywać się na kanapkach!
Skąd wziąć szczypiorek?
Szczypiorek możesz zakupić lub samodzielnie wyhodować. To jest naprawdę proste! Posadź cebulę w niewielkiej doniczce i regularnie ją podlewaj. Wkrótce szczypiorek sam zacznie rosnąć.