Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
Pasztet z sarniny sprawdzi się na wyjątkowe okazje, gdy chcesz podać swoim bliskim coś o niepowtarzalnym, delikatnym smaku. Sarna jest jednak dość suchym i mało tłustym mięsem, dlatego należy dodać do niego wieprzowinę oraz wątróbki, które podkreślą smak całości. Do przygotowania pasztetu przyda Ci się wygodna brytfanna.
Co jest potrzebne na pasztet z sarniny?
- 600 g sarniny
- 600 g wieprzowiny
- 250 g wątróbki
- 100 g słoniny
- 100 g wędzonego boczku
- 2 czerstwe bułki
- 3 listki laurowe
- 3 cebule
- 1 gałka muszkatołowa
- sól i pieprz wg. uznania
Jak przygotować pasztet z sarniny?
W brytfannie podduszaj mięso tak długo, aż będzie odchodziło od kości. Następnie zmiel je ok. 3 razy razem z wątrobą (wcześniej sparzoną gorącą wodą). Bułki namocz w rosole i zmiel je po odciśnięciu. Wszystko połącz ze sobą, dodając jajka i lekko zarumienioną cebulę. Przypraw solą oraz pieprzem. Wyrób dokładnie i przełóż do prostokątnej formy SMART. Obłóż pociętym w cienkie paseczki boczkiem.
Piekarnik rozgrzej do 180℃ i zapiekaj przez ok. 50 minut. Smacznego!
Gdzie kupić dziczyznę?
Dziczyzna, w tym sarnina, często jest dostępna w sklepach spożywczych o większej powierzchni. Ponadto można ją dostać w specjalistycznych sklepach mięsnych, także tych internetowych. Warto szukać miejsca z wysokiej jakości, świeżym mięsem o sprawdzonym pochodzeniu.
Jaką brytfannę wybrać do stworzenia pasztetu?
Do pasztetu sprawdzić się może np. brytfanna żeliwna lub z aromatyzerem. Wybór zależy tu od Ciebie. Żeliwne naczynie jest ciężkie i trwałe, doskonale sprawdza się też w tych nieco bardziej tradycyjnych kuchniach. Z kolei brytfanna z aromatyzerem pozwoli Ci na stworzenie naprawdę aromatycznych i wilgotnych dań różnego rodzaju, ponieważ dzięki niemu można dodawać do dania różne płyny bez konieczności unoszenia pokrywki.
Dlaczego pasztet obkłada się boczkiem?
Boczek sprawia, że pasztet nie wysycha w trakcie pieczenia, jest doskonale wilgotny i nieprzypalony. Dlatego też to krok, z którego nie warto rezygnować, jeśli przygotowujesz jakikolwiek pasztet, zwłaszcza ten na bazie tak delikatnego mięsa jak sarnina.