Silikonowa forma do pieczenia keksówka 24cm SMART
Pierniczkowe tiramisu to deser, który wykonasz w dosłownie kilkanaście minut, niewymagający pieczenia, który swoim aromatem będzie przypominał o świętach, a jego kremowa konsystencja będzie rozpływać się w ustach. Sprawdź przepis Oli Tatki. Do przygotowania takiego tiramisu przyda Ci się wygodna forma do pieczenia, np. keksówka.
Co jest potrzebne na pierniczkowe tiramisu?
- 500 g mascarpone
- 400 ml śmietanki 30%
- 200 g białej czekolady
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 200 g konfitury z czarnej porzeczki
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
Jak zrobić pierniczkowe tiramisu?
Kawę wraz z przyprawą do piernika zalej wrzątkiem. Nasącz w niej biszkopty i układaj na spód formy połowę porcji. Czekoladę rozpuść w rondelku z dodatkiem odrobiny śmietanki.
Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijaj na puszystą masę, a następnie dodaj do niej rozpuszczoną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.
Część kremu nakładaj na biszkopty, na nie wykładaj kolejną ich porcję, dodaj konfiturę z czarnej porzeczki i pozostały krem, a całość posyp kakao. Schładzaj kilka godzin przed podaniem. Smacznego!
Jakie inne przyprawy mogą zastąpić przyprawę do piernika w tym deserze?
Jeśli nie masz przyprawy do piernika, możesz użyć cynamonu, mielonego imbiru, gałki muszkatołowej oraz goździków w proporcjach według własnych upodobań. Każda z tych przypraw wprowadzi ciepłe, korzenne nuty idealnie łączące się ze świątecznym deserem.
Czy deser można przygotować w wersji bezkofeinowej?
Oczywiście! Zamiast kawy rozpuszczalnej możesz użyć kawy bezkofeinowej lub nawet herbaty o korzennym aromacie, np. chai latte. Dzięki temu deser nadal będzie miał ciekawy smak, ale będzie odpowiedni również dla dzieci albo osób, które unikają kofeiny.
W czym można układać pierniczkowe tiramisu?
Pierniczkowe tiramisu możesz ułożyć w prostokątnej foremce, tzw. keksówce, albo w innym podłużnym naczyniu, jeśli chcesz przygotować porcję do wykrajania dla każdego z domowników. Możesz również wykorzystać do tego duże szklanki, np. te z linii MODERN, aby stworzyć indywidualne deserki dla członków Twojej rodziny.
Autor przepisu:
Ola Tatka
Ola Tatka — od zawsze chciała i kochała gotować: najpierw podpatrując rodziców, a następnie samodzielnie stawiając w kuchni pierwsze kroki. Testowała, próbowała i kreowała różne smaki. Kiedy goście zastanawiają się: „co jeszcze w tej kuchni robi?” - ona w tym czasie z uśmiechem podaje im kolejny deser. Jest twórczynią internetową, influencerką, autorką wielu ebooków kulinarnych, fotografką foodową. Według jej przepisów gotuje i piecze przynajmniej połowa Instagrama. W kuchni stawia na prostotę, bazowe smaki oraz dobrze znane połączenia, którym zawsze dodaje twistu nieoczywistym składnikiem.