Pierożki Dim Sum gotowane na parze są wyśmienitą przekąską lub pomysłem na obiad. Podawane z sosem sojowym, doskonale sprawdzą się również jako lunch do pracy. Aby przygotować składniki, wykorzystaj zestaw ostrych noży. Pamiętaj, że o takie narzędzia również należy regularnie dbać, na przykład poprzez ostrzenie. Wykonasz to łatwo i szybko, używając podręcznej ostrzałki.
Co jest potrzebne do przygotowania pierożków Dim Sum?
- 300 g mięsa mielonej wieprzowiny
- 40 g kiełków bambusa z puszki
- 3 cebule dymki
- 2 małe marchewki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
- szczypta chilli
- 1 ubite białko
- 25 arkuszy ciasta na pierożki wonton
Jak zrobić pierożki Dim Sum gotowane na parze?
Kiełki bambusa oraz marchewkę dobrze opłucz i posiekaj (polecamy noże kuchenne w bloku Gerlach FINE). Cebulę dymkę drobno poszatkuj. W misce umieść mielone mięso wieprzowe, dymkę, marchewkę, kiełki bambusa, chilli, sos sojowy, olej sezamowy, cukier puder i białko, a następnie dokładnie je wymieszaj.
Mąkę kukurydzianą przesyp przez sitko do miski z gotową masą. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Rozłóż arkusze ciasta. Na środku każdego z nich dodaj jedną łyżkę nadzienia. Delikatnie zwilż brzegi arkusza, zegnij je do środka i mocno ściśnij tak, aby się skleiły. W naczyniu do gotowania na parze (polecamy naczynie dostępne w zestawie z garnkami SIMPLE), na dnie rozłóż czystą wilgotną ściereczkę. Następnie ułóż w nim pierożki jeden obok drugiego. Jeśli chcesz uniknąć posklejania się pierożków, zachowaj między nimi niewielkie odstępy. Gotuj pod przykryciem przez 8 minut.
Czym są pierożki Dim Sum?
Dim Sum nie jest tak naprawdę jedną konkretną potrawą; słowa te określają różnorodne przekąski, które są podawane w Chinach do herbaty. Jednakże w Polsce są raczej kojarzone z pierożkami, które podaje się jako pełnowartościowy posiłek.
Dlaczego pierożki Dim Sum są doskonałe na przyjęcia?
Są niewielkie i dobrze smakują również po wystygnięciu. Z tego powodu są świetną przystawką albo imprezową przekąską, którą możesz w ładny sposób zaprezentować np. na półmisku. Warto wówczas obok ustawić miseczkę z sosem sojowym – dzięki temu goście będą sobie mogli maczać pierożki w dowolnym momencie.
Gdzie kupić kiełki bambusa?
Kiełki bambusa kupisz w sklepach ze zdrową żywnością, w sieci oraz w większych sklepach spożywczych. Nie są wciąż standardowym produktem w wielu miejscach, jednak warto ich szukać. Często dostępne są w puszkach z długą datą przydatności, dlatego na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić większe zapasy.