Zestaw sztućców 68 szt. połysk ONDA
Pizza bianca z karczochami to połączenie naprawdę ciekawych smaków. Pamiętaj jedynie, aby sięgać po wysokiej jakości składniki – to one gwarantują niezwykły efekt. Do przygotowania pizzy przyda Ci się zestaw ostrych noży. Sprawdź przepis stworzony przez Adama Borowicza!
Co jest potrzebne na pizzę bianca z karczochami?
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 00
- 7 g drożdży instant
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- oliwa z oliwek
Dodatki:
- 200 ml creme fraiche lub śmietana 18%
- 200 g karczochów w zalewie
- 1 mała czerwona cebula
- 2 garście startego sera np. grana padano
- 160 g sera mozzarella
- sól
- pieprz
- posiekany szczypiorek
Podane składniki wystarczą na 2 pizze.
Jak przygotować pizzę bianca z karczochami?
Zacznij od przygotowania rozczynu z drożdży. Rozpuść je w niewielkiej ilości letniej wody. Dodaj cukier i łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut.
Mąkę przesiej przez sito. Dodaj do niej sól, odrobinę oliwy z oliwek i rozczyn. Ciasto wyrabiaj ręcznie, lub z użyciem robota planetarnego (ok. 15 minut). Ciasto przełóż do miski, przykryj je ręcznikiem kuchennym i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, przełóż je na stolnicę. Przez chwilę wyrabiaj ręcznie i podziel na dwie kulki.
Blachę skrop oliwą. Jedną kulkę ciasta rozciągnij na jej powierzchni, tworząc dowolny kształt, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 15-20 minut. Zacznij rozgrzewać piekarnik do 250°C.
Śmietanę przypraw solą i pieprzem. Jej połowę rozsmaruj na cieście i ułóż połowę dodatków, poza szczypiorkiem. Piecz ok. 10-12 minut. Gotową pizzę posyp szczypiorkiem i skrop oliwą. Z pozostałej części składników przygotuj drugi placek. Smacznego!
Czym różni się pizza bianca od klasycznej pizzy z sosem pomidorowym?
Pizza bianca, w przeciwieństwie do klasycznej pizzy, nie zawiera sosu pomidorowego. Zamiast niego używa się śmietany, creme fraiche lub ricotty, co nadaje jej kremowej konsystencji i delikatniejszego smaku. Dzięki temu dodatki, takie jak karczochy czy sery, są bardziej wyeksponowane, tworząc ciekawe połączenia smakowe.
Jakie inne składniki dobrze komponują się z karczochami na pizzy?
Karczochy świetnie łączą się z wędzonym łososiem, szynką parmeńską lub oliwkami. Można dodać także grillowaną cukinię, rukolę czy suszone pomidory, które wprowadzą dodatkową warstwę smakową. Sery takie jak gorgonzola czy feta również podkreślają delikatny, lekko orzechowy smak karczochów.
Jakie są najlepsze sposoby na przygotowanie idealnie chrupiącego ciasta na pizzę?
Aby uzyskać chrupiące ciasto, ważne jest długie wyrabianie i odpowiednie wyrastanie ciasta. Wysoka temperatura pieczenia, najlepiej na kamieniu do pizzy, pozwala na szybkie zrumienienie spodu. Dodanie niewielkiej ilości oliwy do ciasta oraz użycie mąki typu 00 sprawia, że ciasto jest elastyczne, ale zarazem kruche po upieczeniu.

Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.