Kluski śląskie z pesto zero waste to pomysł Kuby Korczaka na stworzenie pysznego dania będącego wariacją na temat polskiej kuchni. Przygotuj pyszny obiad i nie marnuj jedzenia! Do przygotowania klusek przyda Ci się również wygodny garnek, w którym je ugotujesz oraz łyżka cedzakowa, która pozwoli Ci na łatwe wyciągnięcie ich w trakcie gotowania.
Co jest potrzebne na kluski śląskie z pesto?
- Łodygi rzodkiewki
- Nać marchewki
- Bazylia
- Garść orzechów laskowych
- Garść pestek słonecznika
- Kilka kawałków dojrzewającego sera
- Puder z resztek dojrzewającego sera
- Sól i pieprz
Kluski:
- 6 ziemniaków
- Mąka ziemniaczana
- Jajko
Składniki na ok. 3 porcje
Jak przygotować kluski śląskie z pesto?
Ugotuj ziemniaki i przeciśnij je przez praskę. Włóż je do miski i ubij na płasko za pomocą dłoni. Podziel masę na 4 części i wyjmij jedną z nich w powstały otwór wsyp mąką ziemniaczaną. Do masy można dodać również sól do smaku i jajko. Wymieszaj masę dłońmi, aż stanie się jednolita i uformuj z niej kluski. Nie zapomnij o dodaniu dziurki na sos.
Zagotuj wodę w średniej wielkości garnku. Dodawaj do niej kluski partiami. Nie należy ich gotować zbyt długo, aby się nie rozpadły. Wyjmując, należy je dokładnie odcedzić.
Jak przygotować pesto?
Przygotuj łodygi rzodkiewki i nać marchewki. Mogą być lekko zwiędłe, ale nie powinny mieć żółtawego koloru. Dodaj do mieszanki również liście bazylii. Za pomocą ostrego noża posiekaj zieleninę. Nie musi być to wykonane wyjątkowo drobno.
Przełóż składniki do pesto do miseczki i dodaj do nich orzechy oraz pestki słonecznika. Sięgnij po dojrzewający, twardy ser (może być polski). Posól i dodaj oliwę. Zblenduj wszystkie składniki pesto.
Jeśli posiadasz końcówkę sera dojrzewającego, zblenduj ją na konsystencje drobnego pudru.
Wyłóż kluski na talerz. Pesto wyłóż obok nich w niezbyt dużej ilości: jest naprawdę intensywne. Za pomocą młynka NATUR popieprz kluski i posyp je pudrem z sera dojrzewającego. Smacznego!
Jak przygotować kluski z pesto? Obejrzyj nagranie!
Sprawdź krok po kroku, jak przygotować kluski z pesto. Nagranie z Kubą Korczakiem zobaczysz tutaj.
Autor przepisu:
Kuba Korczak
Kuba Korczak – szef kuchni i orędownik idei zero waste. Od ponad dekady zajmuje się promowaniem najdoskonalszych polskich produktów. Organizuje i realizuje pokazy, warsztaty, mistrzostwa i inne wydarzenia kulinarne na całym świecie.