Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART
Pyszne i szybkie grzanki ze śliwkami to idealny pomysł na ciepłą kolację bądź na poczęstunek dla znajomych. Do ich przygotowania potrzebna będzie co najmniej jedna bagietka. Jeśli odwiedza Cię więcej osób, kup adekwatnie więcej pieczywa oraz pozostałych składników. Nie zapomnij o suszonych śliwkach, które doskonale przełamują smak grzanek. Do przygotowania przepisu przyda Ci się wygodny nóż szefa kuchni.
Co jest ci potrzebne na pyszne i szybkie grzanki ze śliwkami?
- 1 długa bagietka
- masło czosnkowe wg. uznania
- 250 g żółtego sera, np. Gouda
- 250 g boczku, najlepiej chudego
- 15 suszonych śliwek
- listki sałatki wg. uznania
Jak przygotować pyszne i szybkie grzanki?
Zacznij od pokrojenia bagietki na małe kromeczki o szerokości ok. 1 cm za pomocą noża do chleba LOFT. Posmaruj je masłem czosnkowym. Nałóż na każdy kawałek plasterek żółtego sera i cienki plaster chudego boczku. Połóż na kromkach po jednej suszonej śliwce bez pestki. Tak przygotowane kanapki ułóż w silikonowej kwadratowej foremce, którą możesz dodatkowo posmarować masłem klarowanym bądź odrobiną oleju. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do ok. 180°C. Piecz je do momentu, w którym roztopi się ser, zaś boczek będzie przyrumieniony – to powinno zająć ok. 5-8 minut.
Na paterę wyłóż umyte liście sałaty. Układaj na nie ciepłe grzanki. Możesz przygotować do nich swój ulubiony sos.
Jak wysuszyć śliwki w domu?
Kup dobrej jakości śliwki węgierki. Następnie zrób selekcję owoców. Powinny być dojrzałe i bez mechanicznych uszkodzeń. Następnie umyj je i usuń z nich pestki. Blanszuj je w gorącej wodzie przez kilka minut, wysusz, a następnie pokrój w połówki lub w ćwiartki.
Śliwki możesz suszyć na słońcu, na kaloryferze lub w piekarniku ustawionym na niską temperaturę grzania.
Jakie pieczywo użyć do grzanek?
Do grzanek najlepiej sprawdzi się bagietka. Możesz wykorzystać świeżo kupioną, ale tego typu dania są doskonałe do wykorzystania też pieczywa sprzed kilku dni. Dzięki temu nie będziesz marnować żywności, a cała Twoja rodzina będzie mogła cieszyć się naprawdę pysznym przysmakiem.
Jaki ser wykorzystać do robienia grzanek?
Do wykonywania grzanek możesz wykorzystać dowolny, ulubiony żółty ser. Gouda sprawdzi się dobrze przez to, że ma dość dobrą ciągliwość. Jeśli jednak chcesz podkreślić nieco jej smak, możesz dodać do niej trochę parmezanu lub sera typu Cheddar.