Rondel z rączką SIMPLE 16cm – 1.5L
Przepisy na nadziewane jajka doskonale sprawdzą się w trakcie spotkań z bliskimi. Są stosunkowo szybkie w przygotowaniu, a podane na eleganckim półmisku bądź efektownie się prezentować. Do ich stworzenia wykorzystuj wyłącznie jajka pochodzenia ekologicznego. Staraj się również oszczędzać energię w trakcie gotowania. Jak to zrobić? Po prostu wyłącz prąd bądź gaz po zagotowaniu się jajek. Aby były twarde, trzymaj je w ciepłej wodzie przez kolejne 8-10 minut. Warto przykryć garnek pokrywką, aby nie schłodził się zbyt szybko.
Przepis na jajka nadziewane rybą
Składniki:
- 6 jajek
- 250 g wędzonej ryby
- 1 łyżka posiekanych ziół
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować jajka nadziewane rybą?
Po ugotowaniu jajek na twardo w rondelku wystudź je i obierz. Następnie przekrój na dwie połówki. Wyjmij z nich żółtka i włóż je do osobnej miseczki. Wędzoną rybę oczyść ze skórki i kości. Posiekaj, a następnie za pomocą widelca lub blendera połącz z żółtkami. Do masy dodaj zioła, musztardę i majonez. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Masą napełniaj wgłębienia w białkach. Udekoruj je według uznania. Możesz podawać je na półmisku ozdobionym sałatą.
Przepis na jajka nadziewane w pomidorach
Składniki:
- 5 jajek
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- 5 średniej wielkości pomidorów
- 5 liści sałaty
- 5 łyżek majonezu
Jak przygotować jajka nadziewane w pomidorach?
Ugotowane na twardo jajka wystudź i obierz. Następnie przekrój je na pół za pomocą ostrego noża. Oddziel żółtka, przekładając je do osobnej salaterki. Za pomocą widelca wymieszaj je ze śmietaną, musztardą i posiekanym koperkiem. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodać do masy podsmażone, a następnie bardzo drobno posiekane pieczarki. Tak przygotowaną masą napełniaj wgłębienia w połówkach białek.
Pomidory umyj. Odkrój ich górną część na ok. 2/3 wysokości, a następnie za pomocą łyżki wydrąż środek. Posól je i popieprz. W wydrążone pomidory wkładaj przygotowane wcześniej jajka. Układaj je na listkach sałaty z majonezem i odrobiną koperku.
Przepis na jajka nadziewane serem
Składniki:
- 6 jajek
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- 100 g żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka siekanemu lubczyku
- Liście sałaty, wg. uznania
Jak przygotować jajka nadziewane serem?
Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Gdy będą całkowicie wystudzone, przekrój je na połówki i wyjmij z nich żółtka. Cebulę posiekaj za pomocą ostrego noża. Wymieszaj ją w miseczce z żółtkami, masłem i startym na drobnych oczkach serem. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz lubczykiem. Jajka napełniaj stworzoną masą za pomocą łyżki bądź rękawa cukierniczego. Tak nadziane połówki jajek układaj na liściach sałaty.