ASSIST Sekator jednoręczny kowadełkowy
Jak powinno wyglądać przycinanie orzecha włoskiego? Sprawdź, kiedy to zrobić, aby szybko i prosto zadbać o swoje drzewo. Na co należy uważać w trakcie? Jakie akcesoria ogrodowe możesz wykorzystać?
Dlaczego warto przycinać orzecha włoskiego?
Przycinanie drzew jest podstawowym zadaniem pielęgnacyjnym, które sprawia, że rośliny dają bujniejsze owoce, a przy tym są zdrowe, a ich wzrost – zrównoważony. W trakcie takiego zadania można usunąć pędy chore, suche, czy też krzyżujące się i ocierające, które powodują rany i ułatwiają wnikanie w głąb drzewa patogenów. Ponadto pobudza to wzrost rośliny, ułatwia dostęp światła do wnętrza korony i nadaje orzechowi włoskiemu pożądaną formę.
To wszystko sprawia, że przycinanie orzecha włoskiego jest zadaniem, z którego naprawdę nie należy rezygnować. Kiedy jednak to zrobić, aby nie zaszkodzić roślinie?
Kiedy przycinać orzecha włoskiego?
Wybór właściwego terminu na przycinanie orzecha włoskiego jest niezmiernie istotny, dlatego że wybranie nieodpowiedniego czasu może znacznie osłabić roślinę. Wówczas może dojść do silnego wypływu soków oraz zwiększenia ryzyka pojawienia się infekcji. W warunkach polskich najczęściej rekomenduje się maj, kiedy to drzewo zakończyło już silny wypływ soków, rany po cieciu szybko się zabliźniają, a ryzyko pojawienia się infekcji grzybowych jest mniejsze. Drugie cięcie korygujące można wykonać pomiędzy czerwcem a sierpniem, jednak powinny być to drobne korekty polegające np. na usunięciu suchych czy krzyżujących się gałęzi.
Dlaczego orzech włoski „płacze”?
„Płacz” to podoczne określenie na intensywny wypływ soków z ran po cięciu drzewa. Z uszkodzonego miejsca długo i obficie wypływa przezroczysty lub lekko mleczny płyn. W przypadku orzecha włoskiego zjawisko to pojawia się w okresie przedwiośnia i wczesnej wiosny, kiedy to drzewo intensywnie transportuje sok z korzeni do pąków liściowych i kwiatowych. Inne nazwy na to zjawisko to krwawienie drzew lub ekssudacja ksylemowa.
Co prawda wypływ soków raczej nie zabija drzewa, jednak może doprowadzić do znacznego osłabienia, utrudnia gojenie się ran, zaburza równowagę wodną i może zredukować plonowanie.
Czego użyć do przycinania orzecha włoskiego?
Orzech włoski to często dość wysokie, rozłożyste drzewa, dlatego przycinanie ich może być nie lada wyzwaniem. Warto zaopatrzyć się więc przede wszystkim w sekatory ogrodowe dwuręczne, które pomogą Ci dostać się do trudniej dostępnych gałęzi. Jeśli roślina jest młoda lub chcesz dokonać drobnych poprawek – jednoręczne również warto mieć pod ręką. Jednakże czasem takie narzędzie to może być zbyt mało.
Do grubszych gałęzi konieczne może okazać się sięgnięcie po piły ogrodnicze. Jeśli nie masz wielu drzew pod opieką, warto wybrać te manualne, np. piłę składaną. W innych sytuacjach lepiej sprawdzić się może elektryczna.
Ponadto warto zaopatrzyć się w drabinę, rękawice ogrodnicze, okulary ochronne, środek do dezynfekcji narzędzi i maść ogrodniczą.
Jak przycinać orzecha włoskiego?
Sposób przycinania orzecha włoskiego będzie się różnił zależnie od tego, jaką roślinę masz pod swoją opieką. Młode drzewa przez pierwsze 1-3 lata po posadzeniu wymagają szczególnej pielęgnacji i wówczas przeprowadza się na nich cięcie formujące. Ważne jest to, aby powstał wyraźny przewodnik z bocznymi rozgałęzieniami. Usuwa się wówczas zbędne odrosty i konkurencyjne pędy, pozostawiając 4-6 głównych gałęzi bocznych wokół pnia. Przycina się również ich końcówki, aby pobudzić rozgałęzianie się.
W przypadku drzew starszych wykonuje się cięcie prześwietlające, usuwając gałęzie krzyżujące się i rosnące do środka, a także te uszkodzone, słabe lub chore. Ważne jest też usuwanie tzw. wilków, czyli silnych, pionowych pędów, które nie owocują.
Pamiętaj też, że cięcie sanitarne możesz wykonać w każdym momencie, jeśli jest konieczne. Bardzo stare lub zaniedbane drzewa można zaś poddać cięciu odnawiającemu.
Zasady higieny w trakcie przycinania orzecha włoskiego
Higiena w trakcie przycinania roślin jest niezwykle ważna. Brudne, zardzewiałe czy tępe narzędzie może doprowadzić do powstawania chorób grzybowych, do przenoszenia się patogenów, a nawet do gnicia ran.
Dlatego też przed rozpoczęciem pracy wyczyść i zdezynfekuj narzędzie. Możesz użyć do tego roztworu z alkoholem 70%. Pamiętaj, aby powtarzać tę czynność za każdym razem, gdy rozpoczynasz cięcie innej rośliny. Zadbaj też o to, aby narzędzie nie było pokryte rdzą.
Dbaj też o używanie ostrych narzędzi, które stworzą czyste rany o jak najmniejszej powierzchni. Orzech włoski poza tym co do zasady dobrze radzi sobie z ranami. Jeśli jednak będą szczególnie duże, nałóż na nie maść ogrodniczą.
Pamiętaj też, aby cięcie przeprowadzać w suchy, ale możliwie pochmurny dzień, bez opadów i przymrozków. To pozwoli roślinie na zabliźnienie ran.
Przycinanie orzecha włoskiego – rób to regularnie!
Przycinanie orzecha włoskiego to zadanie, które może być wyzwaniem, zważając na wysokość niektórych drzew. Jednakże należy robić to regularnie, aby roślina rosła zdrowo. Dlatego warto zadbać o to, aby tego typu zadania ogrodowe były jak najłatwiejsze, m.in. poprzez zakup wysokiej jakości narzędzi. Sprawdź ofertę marki Gerlach, gdzie poza sekatorami czy piłami znajdziesz też szpadle ogrodowe, grabie, widły, motyczki, czy łopatki.