Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Faszerowane baby kalmary to danie wywodzące się z terenów Chorwacji. Proste w przygotowaniu, zachwycają smakiem. Sprawdź, jak je przygotować! Do tego dania przyda Ci się patelnia ze stali nierdzewnej. Przepis został przygotowany we współpracy z Pracownią Smaku.
Co jest potrzebne na faszerowane baby kalmary?
- 250 g kalmarów baby
- 100 g sera kaszkawał, może być gouda lub inny miękki ser żółty
- 20 g szynki parmeńskiej
- sól
- 200 g ziemniaków
- ½ pęczka mangoldu/boćwiny/buraka liściowego lub szpinaku
- 4–5 ząbków czosnku
- pieprz
- pół pęczka natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- cytryna
Jak zrobić faszerowane baby kalmary?
Baby kalmary wyczyść. Wyjmij „ząb” znajdujący się pośrodku, wytnij macki i usuń kręgosłup oraz pozostałości z wnętrza tubki. Ser zetrzyj na grubych oczkach i wymieszaj go z drobno pokrojoną szynką parmeńską. Kalmary faszeruj do ok. 2/3 ich objętości, a następnie zamknij je za pomocą wykałaczek.
Patelnię rozgrzej z odrobiną oliwy z oliwek. Smaż na niej kalmary przez minutę lub dwie z każdej ze stron.
Przygotuj marynatę. Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Dodaj sól, pieprz oraz sok z cytryny. Po chwili dodaj olej z oliwek i całość wymieszaj.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę 2x2 cm. Ugotuj je w posolonej wodzie. Buraka liściowego lub szpinak wrzuć pod koniec gotowania do wody z ziemniakami. Zaparzaj przez chwilę. Odcedź wodę, zostawiając trochę na dnie. Dodaj oliwę, czosnek, sól i pieprz. Duś przez chwilę i serwuj z kalmarami polanymi marynatą po ugrillowaniu. Smacznego!
Czym jest ser kaszkawał?
Kaszkwał to żółty ser dojrzewający, wyrabiany m.in. w Bułgarii, Serbii, czy w Macedonii. Tradycyjnie wykonuje się go z mleka owczego. Ma konsystencję półtwardą do twardej i dobrze się topi. Jest lekko pikantny w smaku, lekko maślany, z orzechowymi nutami i delikatną słodyczą. Ma cienką skórkę, czasem woskowaną. Wykorzystuje się go np. do kanapek, deserów, panierowania i smażenia.
Gdzie kupić baby kalmary?
Baby kalmary (zwykle o długości 5-10 cm) możesz kupić w Polsce mrożone lub świeże. Czasem można zdobyć je w sklepach specjalistycznych, czy na halach rybnych. Najczęściej znajdziesz je w supermarketach i dyskontach, a także w sklepach internetowych. Zwracaj uwagę na to, czy zakupiony produkt jest czysty oraz na formę sprzedaży – do faszerowania potrzebujesz całych egzemplarzy, które nie zostały pokrojone.
Jak smakują baby kalmary?
Baby kalmary mają delikatnie morski posmak. Są subtelnie słodkawe. Mają bardzo charakterystyczną konsystencję: miękką, sprężystą, ale nie gumowatą. Mają też cienką tuszkę i kruche po usmażeniu czułki. Doskonale komponują się z białym winem, papryką czy natką pietruszki.
We współpracy z:

Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Jola Kleser
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach