Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Phaal curry powstało w Anglii, choć jego korzenie sięgają kuchni Azjatyckiej. Sprawdź, jak zrobić to naprawdę ostre danie. Przepis został stworzony we współpracy z Pracownią Smaku. Do jego przygotowania przyda Ci się głęboka patelnia.
Co jest potrzebne na phaal curry?
- 300 g wołowiny pokrojonej w kostkę (antrykot)
- 1 litr wody
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- ½ – 1 papryczki naga jolokia (zależy jak ostre ma być curry)
- 2 papryczki chilli drobno posiekane
- 100 g dobrej jakości przecieru pomidorowego
- 200 g sosu warzywnego (base gravy)
- Łyżka posiekanych łodyg i liści kolendry
- 2 łyżki pasty czosnek / imbir
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżka kasuri methi
- 1 łyżka mix przypraw
- Łyżka nasion kolendry
- ½ łyżki nasion kminu
- ½ łyżki soli
- 1 liść laurowy
Jak zrobić phaal curry?
Cebulę posiekaj w piórka za pomocą ostrego noża. W garnku podgrzej olej. Dodaj do niego 1 cebulę. Smaż ok. 5 minut i dodaj 1 łyżkę pasty czosnek/imbir, ziarna kolendry, kminu, sól i liść laurowy. Smaż przez kolejną 1 minutę, dodaj mięso, ponownie – smaż przez 5 minut. Zalej całość wodą i gotuj przez 1,5-2 godziny, aż mięso zupełnie zmięknie. Całość odcedź i odłóż mięso do miski, tak aby ostygło.
Na patelni lub w garnku podgrzej masło klarowane bądź olej. Smaż pozostałe dwie cebule przez ok. 2 minuty. Dodaj czosnek, pastę czosnek/imbir i smaż przez 1 minutę. Dodaj papryczki, kolendrę, płatki chili, kasuri Methi oraz mix przypraw. Smaż ok. 30 sekund, cały czas mieszając. Dodaj wołowinę oraz sól. Smaż kolejne 2-3 minuty. Następnie dodawaj przecier i sos warzywny. Gotuj przez ok. 5 minut. Danie jest gotowe! Możesz je podawać z chlebkiem naan. Smacznego!
Jak powstało phaal curry?
Phaal curry narodziło się w angielskim Birmingham – mieście słynącym z dużej populacji osób pochodzących z Południowej Azji. Początkowo pojawiło się w restauracjach prowadzonych przez imigrantów z Bangladeszu, ale szybko zaczęło rozprzestrzeniać się na inne kraje. Jest uznawane za jedno z najostrzejszych dań z curry. Inspiracje na to danie sięgają jednak głębiej. Podobne potrawy można znaleźć zarówno w Bangladeszu, jak i w Pakistanie.
Jak ostre jest phaal curry w porównaniu do innych dań?
Phaal curry jest uznawane za najostrzejsze danie w swojej kategorii. Za łagodne uważa się takie danie, jak korma, czy butter chicken. Tikka masala ma umiarkowaną ostrość, madras jest wyraźnie ostre, a vindaloo – bardzo ostre. Phaal curry jest zaś od niego ostrzejrze. Poziom ostrości szacuje się na ok. 800 000–1 500 000 SHU, gdzie np.:
- Sos tabasco to 2 500–5 000 SHU;
- Buffalo wings to 100 000–300 000 SHU;
- Papryczka habanero to 100 000–350 000 SHU.
Czy ostre jedzenie jest zdrowe?
Kapsaicyna odpowiadająca za ostrość jak najbardziej może mieć pewien pozytywny wpływ na organizm. Na przykład, przyśpiesza ona metabolizm, dlatego że zwiększa termogenezę, czyli produkcję ciepła w organizmie. Może tez redukować stany zapalne, obniżać poziom cholesterolu LDL i poprawiać krążenie krwi, stymulować organizm do wydzielania soków trawiennych, czy pomóc w podniesieniu odporności. Jednocześnie należy pamiętać, że może ona powodować podrażnienia błon śluzowych czy żołądka. Dlatego też warto sięgać po ostre potrawy z rozwagą i stopniowo przyzwyczajać do nich organizm.
We współpracy z:

Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Marcin Morek
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach