Spaghetti Napoli jest przygotowywane na bazie pomidorów. Jest pyszne i naprawdę łatwe w przygotowaniu. Do ugotowania makaronu przyda Ci się odpowiednio duży garnek, a sos przygotujesz na głębokiej patelni. Nie zapomnij też o tym, aby przed krojeniem warzyw naostrzyć nóż za pomocą ostrzałki.
Co jest potrzebne na Spaghetti Napoli?
- 400 g makaronu spaghetti
- 800 g pomidorów z puszki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- Parmezan
- Świeża bazylia
- 1 ½ łyżeczki oregano
- sól oraz świeżo mielony pieprz do smaku
Jak przygotować Spaghetti Napoli?
Ugotuj makaron. Obierz czosnek i cebulę. Czosnek przeciśnij przez wyciskacz, a cebulę poszatkuj.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, aż się zarumieni. Dodaj pomidory, czosnek oraz przyprawy. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut na małym ogniu. Porcję Spaghetti wyłóż na talerz i polej sosem. Na koniec obficie posyp danie startym parmezanem i udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.
Jaki jest oryginalny przepis na Spaghetti Napoli?
Napoli to nazwa sosu na bazie pomidorów. Nie ma jednak jednego, oryginalnego przepisu na jego przygotowanie. Tworzy się go po prostu z połączenia takich składników jak pomidory, bazylia, oregano czy seler.
Kiedy powstało Spaghetti Napoli?
Choć Włochy kojarzą się z pomidorami, to należy pamiętać, że te warzywa pochodzą z Ameryki, w związku z czym nie było ich w Europie aż do odkrycia tego kontynentu przez Krzysztofa Kolumba. Pierwsze wzmianki o włoskim sosie pomidorowym pochodzą z XVII wieku. Pojawiły się w książce Antoniego Latini, która ukazała się w dwóch tomach w 1692 oraz w 1694 roku.
Czy sos Napoli można podać z innym makaronem?
Jak najbardziej tak! Jeśli w domu nie posiadasz spaghetti, możesz użyć innego makaronu. Postaraj się jednak wybierać taki, do którego sosy dobrze przylegają. Zrezygnuj z typowego makaronu używanego do rosołu.