Country Pojemnik na żywność 0,35L
Spraw, aby w Twojej kuchni mieściło się więcej rzeczy, niż się na pierwszy rzut oka wydaje. Zachowaj przy tym porządek, który będzie prosty do utrzymania. Sprawdź, jak powinna wyglądać organizacja półek w kuchni, aby wykorzystać maksymalnie jej potencjał.
Organizacja półek w kuchni – zacznij od porządków!
Organizacja półek w kuchni koniecznie musi zacząć się od porządków. Zacznij od tego, aby przejrzeć rzeczy w Twoim mieszkaniu. Sprawdź suche produkty: przyprawy, makarony, kawę, herbatę itd. Posegreguj je, sprawdź daty ważności i w razie potrzeby pozbądź się tych nieświeżych.
Warto przejrzeć również naczynia. Obejrzyj swoje sztućce, noże, garnki, patelnie, zastawę stołową i akcesoria takie jak pojemniki kuchenne i szpatułki. Jeśli jest taka potrzeba, zadbaj o nie: umyj je i wypoleruj. Te uszkodzone wyrzuć, a jeśli posiadasz jakieś, których nie używasz, znajdź im nowy dom.
W trakcie sprzątania sprawdź stan szafek i szuflad, wyczyść je dokładnie i wywietrz. Pamiętaj, że zachowanie higieny w kuchni również jest niezwykle ważne!
Jak rozplanować ustawienie rzeczy na kuchennych półkach?
To, co gdzie znajdzie się w kuchni, ma duże znaczenie. Warto dokładnie rozplanować co i gdzie ma się znaleźć. To może przyśpieszyć Twoje gotowanie i sprawi, że cały ten proces będzie naprawdę dużo przyjemniejszy. I tak na przykład:
- noże i deska do krojenia powinny znaleźć się blisko blatu roboczego (na nim lub w podręcznej szufladzie);
- garnki i patelnie trzymaj w dolnych szafkach, w pobliżu kuchenki;
- akcesoria, takie jak łopatka i trzepaczka, powinny zawisnąć na ścianie lub trafić do tej samej szuflady bądź szafki, co garnki i patelnie;
- szklanki i kubki schowaj do górnych szafek znajdujących się jak najbliżej czajnika;
- najczęściej używane przyprawy mogą znaleźć się na blacie;
- pozostałe przyprawy schowaj do cargo, lub też do szuflady albo szafki, w miejscu łatwo dostępnym, do którego bez problemu sięgniesz.
Warto rozrysować sobie kuchnie i nanieś co gdzie się znajduje w taki sposób, nim zaczniesz układać wszystko na półkach. Dzięki temu lepiej rozplanujesz przestrzeń. To jednak nie są jedyne pomysły na organizację w kuchni.
Jak wygodnie ułożyć rzeczy na półkach w kuchni?
Aby na Twoich kuchennych półkach produkty były ułożone w wygodny sposób, warto zaopatrzyć się w akcesoria do organizacji kuchni, które pozwolą Ci na zwiększenie przestrzeni na przechowywanie. Do szuflady ze sztućcami włóż wkład, który pozwoli na ich organizacje. Noże trzymaj w bloku lub w organizerze – to nie tylko ograniczy ich rysowanie się, ale również będzie dużo bezpieczniejsze, niż pozwolenie im na leżenie luzem w szafce. Dobrze może sprawdzić się również wysokiej jakości listwa magnetyczna.
Nie zapomnij też o dobrej jakości chlebaku, solniczce i pieprzniczce oraz różnego rodzaju pojemnikach na akcesoria, czy drobne „bibeloty”, takie jak gumki recepturki, folia spożywcza, papier do pieczenia itd.
Słoiki na żywność – przechowuj suche produkty na półkach
Bardzo ważne jest również to, aby zadbać o sposób, w jaki na półkach będą przechowywane suche produkty, takie jak makarony, przyprawy, płatki do mleka itd. Przechowywanie ich w otwartych opakowaniach producenta to zwykle nie jest najlepszy pomysł. W ten sposób mogą wietrzeć, namakać wodą i po prostu szybciej się psuć.
Dlatego też staraj się przesypywać je do odpowiednich, szczelnie zamykanych pojemnikach i słoikach na żywność, oznaczając każdy z nich datą przydatności do spożycia. Dzięki temu będzie jasne, co i kiedy masz zużyć, a ponadto produkty dłużej zachowają świeżość.
Staraj się układać je tak, aby te z krótką datą przydatności znajdowały się na wierzchu. Pod ręką ułóż też te, które będziesz używać regularnie na co dzień, np. Twój ulubiony makaron, ryż, czy płatki owsiane, po które sięgasz niemal każdego ranka.
Wykorzystaj przestrzeń na drzwiach szafek w kuchni
Dobrym pomysłem na organizacje półek w kuchni jest wykorzystanie szafek na drzwiczkach. Możesz powiesić na nich haczyki na ściereczki, albo np. umieścić w tym miejscu schowek na dokumenty czy kartki, w którym znajdą się Twoje ulubione przepisy albo lista zakupów, czy instrukcje. W tym miejscu możesz powiesić też organizer na drobne rzeczy kuchenne.
A może stwórz zestawy do gotowania?
Większość osób układa produkty na półkach i w szafkach grupując poszczególne typy naczyń i narzędzi ze sobą. I zazwyczaj jest to dobre rozwiązanie. Dzięki temu wszystko ma swoje miejsce, a osoby gotujące są w stanie szybko znaleźć i dobrać narzędzia, które będą im potrzebne.
Jeśli jednak zauważasz, że posiadasz naczynia, których używasz w większości przypadków, może warto stworzyć jeden zestaw rzeczy, który ułożysz w jednym miejscu i który będzie zawierał wszystko, co jest Ci potrzebne do gotowania. Możesz wykorzystać do tego duży pojemnik, który po prostu w razie potrzeby wyjmiesz.
Porządek w kuchni to codzienna wygoda
Gdy wszystko ma swoje miejsce, gotowanie w kuchni jest po prostu zdecydowanie wygodniejsze. Dzięki temu z łatwością zachowasz porządek, bo sprzątanie zajmie Ci zaledwie chwilę. Ponadto każdy z domowników będzie wiedział, co i gdzie ma się znajdować i nie będzie musiał o to pytać. Dlatego też nie czekaj i już teraz zabierz się za przygotowanie Twojej kuchni do pracy.