Tarta malinowa z pistacjami to naprawdę aromatyczna propozycja. Dwie wypełniające ją, słodkie warstwy w idealny sposób łączą się, tworząc harmonijny smak. To doskonała propozycja dla Ciebie i Twoich bliskich. Do jej przygotowania przyda Ci się naczynie żaroodporne do tarty. Przepis został stworzony przez Agnieszkę Dulewicz.
Co jest potrzebne na tartę malinową z pistacjami?
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 2 małe żółtka lub 1 duże
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- Szczypta soli
Wypełnienie tarty:
- Około 400 g mrożonych malin
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki ciepłej wody
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 100 g kremu pistacjowego 50%
- Kruszone pistacje na wierzch do dekoracji
Jak przygotować tartę malinową z pistacjami?
Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto kruche. Wyrabiaj je ręcznie lub za pomocą robota aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Sięgnij po rondelek. Gotuj z nim maliny na niewielkiej mocy kuchenki razem z cukrem. Powinny zmienić swoją formę na bardziej płynną. W osobnym naczyniu wymieszaj żelatynę z wodą. Wyłącz kuchenkę, dodaj żelatynę do malin i dokładnie wymieszaj. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Zacznij rozgrzewać piekarnik do 180°C. Kruche ciasto wyciągnij do lodówki. Wyłóż nim formę do tarty, dbając o to, by ciasto jak najmocniej pokrywało brzegi formy. Spód nakłuj za pomocą widelca. Tak przygotowaną formę włóż do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i zapiekaj ok. 20-25 minut, aż ciasto dobrze się zarumieni.
Przygotuj mus pistacjowy. Zimną śmietankę 30% przelej do misy miksera i miksuj, aż niemal zupełnie się ubije. Dodaj do niej mascarpone i ponownie miksuj aż do uzyskania sztywnego kremu. Następnie dodaj krem pistacjowy i wymieszaj delikatnie łyżką, do uzyskania jednolitej, miękkiej jak mus masy.
Zaczekaj, aż spód tarty się wystudzi. Wylej na niego maliny z żelatyną i włóż go do lodówki, czekając aż zastygną. Następni wykładaj na nie krem tak, aby całkowicie przykrył maliny. Na koniec ozdób tartę według uznania, np. kruszonymi pistacjami. Gotowe, smacznego!
Skąd wywodzi się tarta?
Tarta to określenie wypieku na kruchym cieście lub cieście drożdżowym, które nadziewa się różnorodnymi składnikami. Może być zarówno słodka, jak i wytrawna. Słowo to wywodzi się z francuskiego („tarte”). Podobne wypieki były popularne we właściwie całej średniowiecznej Europie, jednak to kuchnia francuska ukształtowała ją w formie, która jest znana do dzisiaj. Dlatego też to właśnie w tym kraju znajdziesz najwięcej interesujących przepisów na takie dania.
Czemu pistacje to jedne z najbardziej pożądanych orzechów na świecie?
Pistacje to dla wielu osób ulubione orzechy, jednak nie da się ukryć: nie są tanie. Wynika to z trudności ich uprawy. Wymagają one specyficznych warunków klimatycznych: gorącego i suchego lata oraz chłodnej zimy. Drzewka osiągają pełnie swoich możliwości dopiero po kilkunastu latach od wsadzenia, a proces zbioru i obróbki orzechów jest czasochłonny. Ponadto są one często importowane do Polski z takich krajów jak Iran, USA, Turcja czy Grecja. To, w połączeniu z ich popularnością i dużym popytem sprawia, że ich wysoka cena nie dziwi.
Pistacje są smaczne i doskonale komponują się z deserami. Dodawane są jednak również do dań wytrawnych. Są bogate w składniki odżywcze, w tym w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (E, B6) i minerały (magnez, potas, żelazo).
Na co należy uważać w czasie pracy z żelatyną?
Żelatyna pozwala na uzyskanie odpowiedniej konsystencji wielu deserów i nie tylko, jednak praca z nią wymaga pewnej ostrożności. Po pierwsze, należy ją dokładnie wymieszać, aby uniknąć grudek. Po drugie – ważne jest to, aby pod żadnym pozorem jej nie zagotowywać. Wówczas straci swoje właściwości i po prostu nie zadziała.
Agnieszka Dulewicz
Agnieszka Dulewicz – mama dwójki dzieci, influencerka, pasjonatka fotografii. Znajdziesz ją pod nickiem @dulcysiowe.