Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Czy wiesz, jakie ciasto w naczyniu żaroodpornym przygotować? Poznaj nasze TOP5 i dowiedz się, czy w ogóle taki sposób pieczenia słodkości jest dobrym wyborem. Co warto wiedzieć o naczyniach do piekarnika? Jakie rozmiary naczyń wybrać?
Czym są naczynia żaroodporne?
Naczynia żaroodporne zazwyczaj wykonane są ze szkła borokrzemowego lub ceramiki. Nie nadają się raczej do użytku na kuchenkach (gazowych, indukcyjnych itd.), ale za to są idealne do wykorzystywania w piekarniku. Zazwyczaj mają dość dużą odporność na szok termiczny. Ponadto materiał wykonania sprawia, że często dobrze się prezentują, dlatego są chętnie wykorzystywane również do serwowania różnego rodzaju dań. Mogą mieć różne kształty, wielkości i kolory, ale co może być ciekawe, stosunkowo często im większe i grubsze jest naczynie, tym mniejszą ma odporność na szok termiczny.
Sprawdź też nasze formy do pieczenia.
Czy można piec ciasto w naczyniu żaroodpornym?
Jak najbardziej, to naprawdę dobry pomysł! Naczynia żaroodporne mają niski poziom nasiąkalności, a co za tym idzie, nie przejmują zapachu żywności. Dlatego w jednym naczyniu możesz przygotowywać rybę, stworzyć pyszny chleb, czy upiec ciasto – nic nie stoi na przeszkodzie! Pamiętaj jedynie o tym, aby naczynie dokładnie oczyścić przed pieczeniem kolejnego dania, zwłaszcza jeśli to jest diametralnie inne pod np. względem smaku.
Takie możliwości sprawiają, ze naczynia żaroodporne są doskonałe do pieczenia. Poznaj teraz nasze TOP5 ciast, które wykonasz z ich użyciem!
Sernik bez pieczenia z naczynia żaroodpornego
Jednym z ciast, które możesz spróbować przygotować w naczyniu żaroodpornym jest sernik bez pieczenia, serwowany w formie do tarty. Jest niezwykle kremowy, a dodatek alkoholu typu adwokat sprawia, że idealnie sprawdza się na spotkania dla osób dorosłych. Przepis stworzył Adam Borowicz z myślą o Walentynkach, ale możesz przygotować go w dowolnej chwili.
Taki sernik jest naprawdę bardzo szybki w przygotowaniu, a na stole będzie prezentować się wyśmienicie. Do jego wykonania zaś nie są potrzebne żadne „wymyślne” składniki. Sprawdź przepis TUTAJ.
Szarlotka na cieście kruchym idealna do naczynia żaroodpornego
Kolejnym ciekawym ciastem jest szarlotka, pieczona na kruchym cieście, z dużą ilością słodkich, lokalnych jabłek z cynamonem, którą podasz zarówno na zimno, jak i na ciepło. To doskonały pomysł na ciepły deser w chłodny, jesienny lub zimowy dzień. Można podawać ją z np. gorącą czekoladą, bitą śmietaną, czy wyśmienitymi lodami. Takie połączenia smaków doskonale komponują się z jabłkami.
Brownie w naczyniu żaroodpornym? Oczywiście!
Brownie to klasyczne, amerykańskie ciasto, które nie tylko wyśmienicie pachnie, ale również smakuje. W przepisach na nie znajdziesz olbrzymie ilości czekolady. To dzięki temu nabiera swojego charakterystycznego smaku. Nie wyrasta mocno, ale jest niezwykle głębokie i aromatyczne. Doskonale komponuje się ze słonym karmelem, malinami i lodami. Przygotowane w naczyniu żaroodpornym, będzie miało wilgotny środek oraz chrupiącą „skórkę” z wierzchu.
Proste i szybkie ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe jest lekkie, szybkie w przygotowaniu i można tworzyć je w wielu wariantach, np. z dodatkiem owoców, budyniu, z polewą czy z lukrem. Wykonuje się je z podstawowych składników, takich jak jaja, mąka czy właśnie jogurt, a ponadto nie wymaga długiego mieszania. To wszystko czyni z niego naprawdę smaczne ciasto. Dobrze sprawdza się do zapiekania w naczyniu żaroodpornym, dlatego że zazwyczaj nie wyjmuje się go do przekładania kremem.
Clafoutis z owocami z naczynia żaroodpornego
Możesz spróbować przygotować również clafoutis. To tradycyjny, francuski deser, podawany z owocami. Wykonuje się go z lekkiego ciasta naleśnikowego, z dodatkiem wiśni, malin, śliwek, borówek itd. Po upieczeniu przypomina swoją konsystencją budyń. Dlatego też idealnie nadaje się do pieczenia i serwowania w naczyniu żaroodpornym. Jest proste w przygotowaniu, a zarazem naprawdę unikatowe i smaczne – koniecznie musisz go spróbować!
Jakie rodzaje ciast piec w naczyniu żaroodpornym?
Naczynia żaroodporne doskonale rozprowadzają ciepło, ale mają pewną wadę: zwykle nie posiadają wyciąganego spodu, czy rantów. Dlatego też nie koniecznie sprawdzają się do pieczenia tortów, czy biszkoptów – ciast, które wymagają wyciągnięcia z formy, aby przełożyć je kremem. Jednak niektóre wypieki, zwłaszcza te z owocami, można bez obaw podawać w formach, w których zostały upieczone.
To właśnie w takiej sytuacji dobrze sprawdzają się naczynia żaroodporne. Możesz upiec w nich szarlotki różnego rodzaju, brownie, które chcesz serwować po pokrojeniu na niewielkie kawałki, biszkopt z owocami itd.
Takie naczynia bardzo dobrze, równomiernie rozprowadzają ciepło, co sprawia, że idealnie nadają się właśnie do takiego typu pieczenia.
Jaki rozmiar naczynia wybrać do pieczenia ciasta?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Do pieczenia ciasta należy dobrać naczynie tak, aby zmieściło się w piekarniku i pomieściło ilość składników podaną w przepisie. Zwracaj uwagę na znajdujące się w nim wskazówki, co do wykorzystanej przez autora formy. Często dobrze sprawdzą się takie formy, jak keksówka FLOW lub naczynie prostokątne z tej samej linii od marki Gerlach.
Unikaj naczyń żaroodpornych o obłym kształcie. Stawiaj raczej na te o jak największej, płaskiej powierzchni w dolnej części. Takie najlepiej sprawdzą się do tego zadania.
Sprawdź nasze akcesoria kuchenne!
Jak wybrać naczynia żaroodporne wysokiej jakości?
Naczynia żaroodporne, które wybierasz, muszą być produktami wykonanymi z wysokiej jakości materiałów. Odpowiedni poziom produkcji sprawia, że są one bezpieczne w użytkowaniu. Pamiętaj, że produkty używane przy wysokich temperaturach, zwłaszcza jeśli ze swojej natury są raczej kruche, mogą narazić Twoje zdrowie. Dlatego też stawiaj wyłącznie na produkty renomowanych producentów.
Jak bezpiecznie używać naczyń żaroodpornych?
Aby bezpiecznie używać naczyń żaroodpornych, musisz przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze, koniecznie zapoznaj się z tym, jakie zalecenia ma producent, zwłaszcza jeśli chodzi o odporność na szok termiczny. Pamiętaj, że maksymalna temperatura użytkowania to nie jest to samo! Ta może wynosić np. 300°C, kiedy odporność na szok termiczny będzie wynosić 150°C. Co to oznacza? Jeśli temperatura w Twoim mieszkaniu wynosi 20°C, można włożyć naczynie do piekarnika rozgrzanego do maksymalnie 170°C, a następnie możesz zwiększać stopniowo temperaturą do aż 300°C. Przed wyjęciem produktu z piekarnika należy jednak go wyłączyć i zaczekać, aż naczynie się nieco schłodzi.
Zwróć też uwagę na to, aby nie zalewać gorącego naczynia zimną wodą, czy też nie kłaść go na kamienną powierzchnię. To może doprowadzić do pęknięcia produktu. Wyjmuj go z piekarnika tylko za pomocą odpowiednich rękawic i zachowaj ostrożność. Zadbaj o to, aby dzieci i zwierzęta znajdowały się w bezpiecznych odległościach. Nie używaj uszkodzonych naczyń.
Dbając o przestrzeganie zasad bezpieczeństwa, możesz bezpiecznie i wygodnie korzystać z zalet naczyń żaroodpornych. Dlatego już teraz możesz bez przeszkód zabrać się za przygotowanie ciasta!