Patelnia NATUR 20 cm z powłoką ceramiczną
Wegańska fasolka na ostro pozwoli Ci na wykorzystanie sezonowego warzywa. Do jej stworzenia wykorzystasz patelnię z nieprzywierającą powłoką. To szybkie danie zostało opracowane przez Tomka Mędrka.
Co jest potrzebne na wegańską fasolkę na ostro?
Fasolka:
- 500-750 g fasolki szparagowej
- 1 łyżka soli + duża szczypta
- 250 ml ciepłej wody (szklanka)
- 150 ml + 100 ml passaty pomidorowej
- około 1 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka, np. peperoncino
- szczypta wędzonej papryki (opcjonalnie)
Do podania:
- 4-6 młodych, małych ziemniaków
- wegański ser typu greckiego
- posiekane zioła (preferowana natka pietruszki)
- świeżo mielony czarny pieprz
Jak zrobić wegańską fasolkę na ostro?
Ziemniaki obierz i gotuj je do miękkości w posolonej wodzie. Fasolkę – żółtą lub zieloną – odpowiednio przygotuj. Usuń łyko oraz obetnij końcówki. Gotuj ją w ok. 1,5-2 l wody z 1 łyżką soli. Gotuj ją przez 5-8 minut (im młodsza, tym krócej). Dostosuj jej twardość do własnych upodobań.
W naczyniu lub w rondelku wymieszaj szklankę wody, 150 ml passaty, łyżkę koncentratu i szczyptę woli. Czosnek obierz, rozgnieć płaską stroną noża i pokrój. Papryczkę pokrój na pół wzdłuż, usuwając nasionka i gniada nasienne. Pamiętaj o odkrojeniu szypułki! Następnie posiekaj ją na drobną kostkę. Jeśli lubisz ostre dania: zostaw trochę nasionek.
Patelnię rozgrzej. Fasolkę odcedź na sitku. Dodaj ją na patelnie i smaż na mocny ogniu, tak aby zaczęła łapać kolor. Mieszaj ją kilkukrotnie, ale niezbyt często. Fasolkę zdejmuj z patelni i na tej samej rozgrzej mocno oliwę. Uwaga, nie powinna zacząć się dymić! Dodaj do niej czosnek i po ok. 30 sekundach dodaj na chwilę papryczkę. Wlej 100 ml passaty i ponownie zaczekaj, aż się przesmaży. Wymieszaj całość, tworząc swoisty sos.
Fasolkę dodaj do sosu. Wymieszaj, aby płyn ją oblepił i smaż prawie do przypalenia. Dolej do całości ok. 1/3 wcześniej przygotowanego płynu. Znów gotuj aż do odparowania i stopniowo wlewaj kolejne części.
Na koniec wyciągnij jedną fasolkę, sprawdzając, czy jest odpowiednio miękka. Ziemniaczki wyłóż na głęboki talerz, lekko je rozgniatając. Na to wyłóż fasolkę, wegański ser typu greckiego i posyp całość natką pietruszki oraz mielonym pieprzem. Smacznego!
Co użyć zamiast peperoncino?
Peperoncino to suszona, ostra papryczka, typowa dla kuchni włoskiej. Można ją jednak dość łatwo zastąpić, używając innego podobnego produktu. Dobrze sprawdzi się świeża papryczka chili lub też suszone płatki. Możesz postawić też na ostre pasty, takie jak harissa. Dobrze sprawdzi się również ostra wędzona papryka.
Z czego najczęściej robi się wegański ser typu greckiego?
Zwykle bazą dla tego typu wegańskiego zamiennika sera jest tofu. Dodaje się do niego również orzechy, które po zmiksowaniu tworzą kremową i lekko tłusta pastę. Często ważnym składnikiem jest rafinowany olej kokosowy. Do ścięcia masy używa się zaś agar lub skrobię. „Ser” czasem również jest przyprawiany, np. solą, sokiem z cytryny, czosnkiem, cebulą w proszku, czy ziołami.
Kiedy trwa sezon na fasolkę szparagową?
Sezon na fasolkę szparagową w Polsce trwa od czerwca do września, jednak największe zbiory przypadają na okres lipca i sierpnia. Wówczas warto ją kupować, myć, suszyć, usuwać jej końcówki i mrozić – dzięki temu poza sezonem również można się cieszyć jej świeżym smakiem.
Autor przepisu:
Tomek Mędrek
Bloger, influencer i propagator wegańskiej kuchni. Wraz z żoną od kilku lat tworzy autorskie przepisy w stylu comfort food na swoim blogu veganhigh.pl oraz Instagramie: tomek.medrek. Pokazuje, że dieta roślinna może być tania, pyszna i nie musi wiązać się z wyrzeczeniami.