Wolno duszona wołowina z ziemniakami i rozmarynem jest idealnie krucha i bardzo smaczna. Doskonale pasuje do różnego rodzaju dodatków, takich jak kluski, ryż czy ziemniaki. Do jej przygotowania przyda Ci się garnek żeliwny, który idealnie sprawdza się do dań wymagających długiego gotowania.
Co jest potrzebne do przygotowania wolno duszonej wołowiny z ziemniakami i rozmarynem?
- 800 g steka wołowego
- 500 ml bulionu wołowego
- 15 małych, młodych ziemniaków
- 3 marchewki
- 500 g cebuli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżka mąki
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować wolno duszoną wołowinę z ziemniakami i rozmarynem?
Umyj mięso i pokrój go w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kawałki mięsa.
Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Umyj marchewkę, obierz ją, a następnie pokrój w plastry. Tak przygotowane warzywa umieść na patelni i podsmaż, aż staną się miękkie. Dodaj słodką paprykę, rozmaryn, mąkę oraz bulion wołowy. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Gdy danie zacznie się gotować, zmniejsz ogień, dodaj passatę pomidorową i wymieszaj wszystkie składniki. Potrawę duś pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny.
Dlaczego do przygotowania duszonej wołowiny sprawdzi się garnek żeliwny?
Garnek żeliwny sprawdzi się do przygotowania duszonej wołowiny przez swoje właściwości. Utrzymuje on ciepłą temperaturę przez dłuższy czas, co pozwala na gotowanie na niewielkiej mocy kuchenki. Warto postawić na naczynia żeliwne pokryte emalią, która powstrzymuje proces korozji i ułatwia czyszczenie naczyń.
Co daje długie duszenie wołowiny?
Wołowina duszona przez dłuższy czas staje się miękka i krucha. Z tego powodu warto spróbować ją raz na jakiś czas przygotować, aby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.
Czy pół kilo cebuli to nie jest za dużo do duszonej wołowiny?
Nie, to odpowiednia ilość! Cebula pod wpływem temperatury kurczy się, rozpada i karmelizuje. Dzięki temu zyskuje delikatny, słodkawy smak.