Deska do krojenia dębowa NATUR 30x24 cm
Zapiekanka grzybowa to pomysł na smaczne, sezonowe danie, które doskonale sprawdzi się jako obiad lub kolacja w jesiennym sezonie. Będzie również doskonałą propozycją na spotkanie ze znajomymi. Aby w odpowiedni sposób posiekać grzyby, wykorzystaj zestaw ostrych noży, dzięki któremu w idealny sposób pokroisz grzyby. Przepis został przygotowany przez Adama Borowicza.
Co jest potrzebne na zapiekankę grzybową?
- 300 g świeżych grzybów
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 80 g masła
- 250 ml śmietanki kremówki
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 100 g parmigiano reggiano
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 50 ml porto
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta chili mielonego
- sól, pieprz
Podane składniki wystarczą na 6 porcji
Jak przygotować zapiekankę grzybową?
Szalotkę drobno posiekaj za pomocą ostrego noża. Wyciągnij patelnię i zeszklij ją, dodając czosnek przeciśnięty przez wyciskacz. Smaż przez 1 minutę. Następnie dodaj oczyszczone i posiekane grzyby. Skrop całość sokiem z cytryny, dodaj tymianek i smaż kolejne ok. 8 minut. Na koniec wlej porto i zaczeka, aż odparuje. Odstaw mieszankę do przestudzenia.
W osobnej misce zmiksuj śmietankę, mleko jaja, sól oraz pieprz. Połącz masę z przygotowanymi wcześniej grzybami. Całość przekładaj do porcelanowych miseczek lub salaterek, wysmarowanych odrobiną masła. Każdą z porcji posypuj startym serem parmigiano reggiano. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut, a przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Jakie świeże grzyby wykorzystać do zapiekanki?
Do zapiekanki możesz wykorzystać jakiekolwiek grzyby jadalne – także te, które znajdziesz w lesie. Poza sezonem możesz oczywiście użyć po prostu tych, które znajdziesz w sklepach. Często są to kurki lub boczniaki. Sprawdzą się również pieczarki, jednak są one nieco mniej aromatyczne, niż inne rodzaje grzybów.
Jakim serem zastąpić parmigiano reggiano?
Ser parmigiano reggiano jest twardy i wyrazisty. Jeśli chcesz go czymś zastąpić, postaraj się znaleźć w miarę możliwości podobny rodzaj sera. Zazwyczaj w sklepach dostępny jest też grana padano – to trochę tańszy zamiennik, który ma odrobinę łagodniejszy smak, ale jest wystarczająco podobny, aby również można było go użyć do zapiekanki.
Czy masło można zastąpić olejem?
Jeśli nie posiadasz masła, możesz zastąpić je olejem. Jednak masło jest zdecydowanie smaczniejsze i dlatego też warto stawiać właśnie na nie także do smarowania porcelanowych naczyń przed smażeniem. Możesz użyć do tego również masła klarowanego.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.