Zupa-krem z kalarepy to przepis, który pomoże Ci wprowadzić to warzywo do Twojego codziennego menu. Do jej stworzenia wykorzystaj słodką śmietankę 18%. Zupę stworzysz na wywarze z włoszczyzny, dlatego to idealna opcja dla wegetarian, a także dla osób, które chcą ograniczyć wykorzystanie mięsa w diecie. Do jej przygotowania przyda Ci się średniej wielkości garnek.
Co jest potrzebne na zupę-krem z kalarepy?
- 1 l wody
- 300 g włoszczyzny
- 3-4 kalarepy
- 1,5 łyżki masła
- 2 żółtka
- 250 ml śmietanki 18% (słodkiej!)
- 1 łyżka mąki
- sól i cukier wg. uznania
Jak przygotować zupę-krem z kalarepy?
Przygotuj wywar z włoszczyzny. Gotuj ją w 1 l wody przez 2-3 godziny, aż warzywa zmiękną. Pamiętaj, aby je umyć i pokroić przed włożeniem do garnka! Następnie w przecedzonym wywarze ugotuj obrane kalarepki. Wyjmij je, gdy zmiękną. Zblenduj je lub przetrzyj przez sito, a następnie znów dodaj do wywaru.
Łyżkę mąki upraż na patelni z dodatkiem zimnej wody, a następnie dodaj do niej masło, sól i cukier. Zagotuj tak przygotowaną masę i wlej ją do zupy. Przed podaniem dodaj do niej żółtka ubite ze śmietanką. Podawaj w bulionówkach, np. z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Jakie inne warzywa warto dodać do zupy-krem z kalarepy?
Zamiast wyłącznie kalarepy, do kremu można dodać ziemniaki lub selera, które sprawią, że zupa będzie jeszcze bardziej kremowa. Dodanie kilku gałązek świeżych ziół, takich jak natka pietruszki lub lubczyk, nada aromatu, a także wzbogaci danie o dodatkowe wartości odżywcze.
Dlaczego warto używać słodkiej śmietanki 18% do zupy-krem z kalarepy?
Śmietanka 18% nadaje zupie delikatną, aksamitną konsystencję i łagodny smak, który idealnie komponuje się z delikatnością kalarepy. Dzięki słodkiej śmietance smak dania równoważy się i subtelnie łagodzi naturalną, lekko pikantną nutę kalarepy.
Kiedy jest sezon na kalarepę?
Sezon na kalarepę przypada na późną wiosnę, lato i wczesną jesień. W Polsce świeża kalarepa jest dostępna od maja do października, chociaż jej szczytowy czas przypada na miesiące letnie – od czerwca do sierpnia. Wtedy warzywo jest najsłodsze i najbardziej soczyste, a jego liście są świeże i chrupiące, co oznacza, że kalarepa jest w pełni dojrzała i gotowa do spożycia.