Składniki:
- 2 cukinie
- ½ ciecierzycy (namoczonej i ugotowanej)
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 mała cebula (pokrojona w kostkę i przesmażona na patelni)
- ½ łyżeczki curry
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Płuczemu cukinie pod bieżącą wodą.
Przekrawamy cukinie na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i pieczemy cukinię przez 20 minut.
Wylewamy nadmiar wody z upieczonych cukinii.
Do blendera wkładamy cukinię (jeśli kawałki są za duże, przekrawamy je na pół) oraz resztę składników i dokładnie blendujemy na gładką masę.
Gotową pastę przekładamy do szklanego pojemniczka/słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Pastę podajemy ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Wskazówka:
Do wygodnego przygotowania pasty polecamy noże kuchenne Granitex.