Pasta z ciecierzycy i cukinii

Pasta z ciecierzycy i cukinii

Składniki:

  • 2 cukinie
  • ½ ciecierzycy (namoczonej i ugotowanej)
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 mała cebula (pokrojona w kostkę i przesmażona na patelni)
  • ½ łyżeczki curry
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Płuczemu cukinie pod bieżącą wodą.

Przekrawamy cukinie na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i pieczemy cukinię przez 20 minut.

Wylewamy nadmiar wody z upieczonych cukinii.

Do blendera wkładamy cukinię (jeśli kawałki są za duże, przekrawamy je na pół) oraz resztę składników i dokładnie blendujemy na gładką masę.

Gotową pastę przekładamy do szklanego pojemniczka/słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Pastę podajemy ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

Wskazówka:

Do wygodnego przygotowania pasty polecamy noże kuchenne Granitex.

Zestaw noży kuchennych Granitex


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności