Składniki:
- 2 cukinie
- ½ ciecierzycy (namoczonej i ugotowanej)
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 mała cebula (pokrojona w kostkę i przesmażona na patelni)
- ½ łyżeczki curry
- Sól i pieprz
Jak zrobić pastę z ciecierzycy i cukinii?
Umyj cukinie pod bieżącą wodą. Następnie przekrój je na pół i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej formie Gerlach SMART.
Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i zapiekaj cukinię przez 20 minut.
Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
Obrany czosnek przeciśnij przez praskę np. Gerlach SOLID.
Na zdjęciu: Wyciskacz do czosnku SOLID
Po upieczeniu cukinii wylej z formy nadmiar wody, a warzywa przełóż do naczynia razem z pozostałymi składnikami (ciecierzycą, podsmażoną cebulą, czosnkiem oraz przyprawami – curry, solą, pieprzem) i zblenduj wszystko na gładką masę.
Pasta z ciecierzycy i cukinii najlepiej smakuje podawana ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Na zdjęciu: Zestaw pojemników 3 el. SMART
Jeśli chcesz, możesz ją przełożyć do szklanego pojemnika np. Gerlach SMART i przechowywać w lodówce.