0

Pasta z ciecierzycy i cukinii

Składniki:

  • 2 cukinie
  • ½ ciecierzycy (namoczonej i ugotowanej)
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 mała cebula (pokrojona w kostkę i przesmażona na patelni)
  • ½ łyżeczki curry
  • Sól i pieprz

Jak zrobić pastę z ciecierzycy i cukinii? 

Umyj cukinie pod bieżącą wodą. Następnie przekrój je na pół i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej formie Gerlach SMART.

Pasta z ciecierzycy i cukinii – Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART

Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART
 

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i zapiekaj cukinię przez 20 minut.

Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.

Obrany czosnek przeciśnij przez praskę np. Gerlach SOLID.

Pasta z ciecierzycy i cukinii – Wyciskacz do czosnku SOLID

Na zdjęciu: Wyciskacz do czosnku SOLID

Po upieczeniu cukinii wylej z formy nadmiar wody, a warzywa przełóż do naczynia razem z pozostałymi składnikami (ciecierzycą, podsmażoną cebulą, czosnkiem oraz przyprawami – curry, solą, pieprzem) i zblenduj wszystko na gładką masę.

Pasta z ciecierzycy i cukinii najlepiej smakuje podawana ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

Pasta z ciecierzycy i cukinii – Zestaw pojemników 3 el. SMART

Na zdjęciu: Zestaw pojemników 3 el. SMART
 

Jeśli chcesz, możesz ją przełożyć do szklanego pojemnika np. Gerlach SMART i przechowywać w lodówce.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności