Pasztet z gęsiny

Pasztet z gęsiny

Składniki:

  • 1 mała gęś (około 2 kg)
  • Wątróbka z gęsi
  • 40 dag wątróbki cielęcej
  • 30 dag słoniny
  • Łyzka masła
  • 2 duże cebule
  • Łyżka bułki tartej
  • 5 jajek
  • Czerstwa bułka pszenna
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • Majeranek
  • Gałka muszkatołowa
  • Mielone ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • Sól I pieprz

Przygotowanie:

Myjemy gęś pod bieżącą wodą, wkładamy ją do garnka i zalewamy wodą.

Obieramy marchewkę, pietruszkę i seler i dodajemy do garnka z gęsią.

Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, solimy i pieprzymy. Mięso gotujemy, aż będzie miękkie.

Ugotowaną gęś wyjmujemy z garnka, studzimy i mielimy w maszynce razem z słoniną.

Obieramy i kroimy cebulę na małe kosteczki. Następnie przesmażamy ją na patelni wraz z wątróbką cielęcą i wątróbką z gęsi.

Zawartość patelni mielimy w maszynce razem z ugotowaną wcześniej marchewką, pietruszką i selerem.

Na koniec dodajemy całą masę do zmielonej wcześniej gęsiny, dodajemy przyprawy, jajka oraz namoczoną i odciśniętą bułkę pszenną. Dokładnie mieszamy.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Przygotowujemy foremkę do pieczenia pasztetu. Smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tartą.

Gdy dodajemy masę pasztetową postarajmy się nie wypełniać foremki po brzegi,  jedynie do ¾ wysokości foremki, gdyż pasztet urośnie w piekarniku.

Foremkę wraz z masą pasztetową wkładamy do piekarnika na około godzinę.

Następnie wyciągamy gotowy pasztet, studzimy i kroimy na grube plastry.

Pasztet będzie smakować wyśmienicie z chrupkim pieczywem oraz żurawiną.

Wskazówka:

Polecamy naszą patelnię Contrast Classic, dzięki której smażone składniki nie będą przywierać do dna naczynia.

Patelnia Contrast ClassicNa zdjęciu: patelnia Contrast Classic


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności