Składniki:
- 1 mała gęś (około 2 kg)
- Wątróbka z gęsi
- 40 dag wątróbki cielęcej
- 30 dag słoniny
- 1 łyżka masła
- 2 duże cebule
- 1 łyżka bułki tartej
- 5 jajek
- 1 czerstwa bułka pszenna
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 seler
- Majeranek
- Gałka muszkatołowa
- Mielone ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- Sól i pieprz
Jak zrobić pasztet z gęsiny?
Umyj gęś pod bieżącą wodą, włóż ją do garnka i zalej wodą (zamiast garnka możesz również użyć brytfanny Granitex).
Na zdjęciu: Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
Obierz marchewkę, pietruszkę, seler i dodaj je do garnka razem z gęsią. Umieść w nim również liście laurowe, ziele angielskie oraz dopraw solą i pieprzem. Mięso gotuj do momentu, aż będzie miękkie.
Ugotowaną gęś wyjmij z garnka, wystudź i zmiel w maszynce razem ze słoniną.
Obierz cebulę i pokrój ją na małe kostki. Następnie podsmaż ją na patelni razem z wątróbką cielęcą oraz wątróbką z gęsi. Polecamy do tego patelnię Gerlach Granitex 28 cm z powłoką ceramiczną.
Na zdjęciu: Patelnia GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Całą zawartość patelni zmiel w maszynce razem z ugotowanymi wcześniej warzywami – marchewką, pietruszką i selerem.
Na koniec przełóż powstałą masę do gęsiny, dodaj przyprawy, jajka oraz namoczoną i odciśniętą bułkę pszenną. Całość dokładnie wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Przygotuj formę do pieczenia pasztetu np. keksówkę Gerlach SMART. Posmaruj ją masłem i posyp bułką tartą.
Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia keksówka 24cm SMART
Umieszczając masę pasztetową w formie, postaraj się nie wypełniać jej po brzegi. Najlepiej, jeśli masa zmieści się w ¾ wysokości formy, ponieważ pasztet urośnie w piekarniku.
Pasztet zapiekaj przez około godzinę. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika, wystudź, a następnie pokrój na grube plastry.
Pasztet z gęsiny doskonale smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem oraz żurawiną.