0

Pasztet z gęsiny

Składniki:

  • 1 mała gęś (około 2 kg)
  • Wątróbka z gęsi
  • 40 dag wątróbki cielęcej
  • 30 dag słoniny
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 5 jajek
  • 1 czerstwa bułka pszenna
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • Majeranek
  • Gałka muszkatołowa
  • Mielone ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • Sól i pieprz

Jak zrobić pasztet z gęsiny?

Umyj gęś pod bieżącą wodą, włóż ją do garnka i zalej wodą (zamiast garnka możesz również użyć brytfanny Granitex).

Pasztet z gęsiny – Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX

Na zdjęciu: Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
 

Obierz marchewkę, pietruszkę, seler i dodaj je do garnka razem z gęsią. Umieść w nim również liście laurowe, ziele angielskie oraz dopraw solą i pieprzem. Mięso gotuj do momentu, aż będzie miękkie.

Ugotowaną gęś wyjmij z garnka, wystudź i zmiel w maszynce razem ze słoniną.

Obierz cebulę i pokrój ją na małe kostki. Następnie podsmaż ją na patelni razem z wątróbką cielęcą oraz wątróbką z gęsi. Polecamy do tego patelnię Gerlach Granitex 28 cm z powłoką ceramiczną.

Pasztet z gęsiny – Patelnia GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Całą zawartość patelni zmiel w maszynce razem z ugotowanymi wcześniej warzywami – marchewką, pietruszką i selerem.

Na koniec przełóż powstałą masę do gęsiny, dodaj przyprawy, jajka oraz namoczoną i odciśniętą bułkę pszenną. Całość dokładnie wymieszaj.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Przygotuj formę do pieczenia pasztetu np. keksówkę Gerlach SMART. Posmaruj ją masłem i posyp bułką tartą.

Pasztet z gęsiny – Silikonowa forma do pieczenia keksówka 24cm SMART

Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia keksówka 24cm SMART
 

Umieszczając masę pasztetową w formie, postaraj się nie wypełniać jej po brzegi. Najlepiej, jeśli masa zmieści się w ¾ wysokości formy, ponieważ pasztet urośnie w piekarniku.

Pasztet zapiekaj przez około godzinę. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika, wystudź, a następnie pokrój na grube plastry.

Pasztet z gęsiny doskonale smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem oraz żurawiną.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2021

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności